Beginnen met haken: wat heb je nodig?

In mijn eerste blogpost vertel ik wat je nodig hebt om te beginnen met haken. Denk aan een haaknaald, stopnaald en natuurlijk garens. Daarnaast geef ik wat praktische tips, zoals het verschil tussen katoen en acryl. Want zo makkelijk is het niet om als beginner het juiste garen uit te kiezen voor je haakwerkje!

Beginnen met haken: wat heb je nodig?

Haaknaald

Een goede haaknaald is heel belangrijk. Haaknaalden zijn er in vele soorten en maten. In Europa worden de maten aangegeven in millimeter. 2mm wordt gebruikt voor heel kleine amigurumi (knuffeltjes) of bijvoorbeeld mijn armbandjes. Waarschijnlijk zul je diktes als 3,5mm het vaakst gebruiken, dit zijn namelijk de neutrale diktes die vaak vermeld worden bij haakpatronen en met de meeste soorten wol gebruikt kunnen worden. Voor grote projecten met heel dik garen gebruik je al gauw een haaknaald van 6mm.
Als je wil beginnen met haken, raad ik je aan dikte 3 of 3,5 aan te schaffen. Deze dikte kan je met de meeste katoengarens gebruiken om amigurumi te haken. Wil je liever sjaals en mutsen haken, schaf dan haaknaald 6mm aan.

Garens

Er zijn verschillende soorten garens, waarvan katoen en acryl het meest gebruikt worden om te haken. Welke van de twee je het beste kan gebruiken, is afhankelijk van wat je precies gaat maken. Over het algemeen is katoen het mooist, zeker voor knuffeltjes en armbandjes. Het pluist minder, is sterker en blijft langer mooi na het wassen. Voor een lekkere dikke wintersjaal is acryl juist weer fijner. Acryl is warmer en minder stug dan katoen. Katoen is duurder dan acryl, dus zeker bij grote projecten als dekens en kussens wordt vaak voor acryl gekozen omdat dit veel geld scheelt.

Op de wikkel van een bol wol staat altijd vermeld waaruit het bestaat, bijvoorbeeld 100% acryl of 100% katoen. Er bestaan ook gemixte wolsoorten waarbij beide kwaliteiten gecombineerd worden (50% acryl, 50% katoen). Ook vind je op de wikkel de aangeraden haaknaald dikte. Tot slot vind je er het gewicht en de lengte van de bol. De meeste katoenbollen zijn 50 gram, grotere acrylbollen zijn vaak 100 gram.
Om te oefenen met haken, kan je het beste katoen gebruiken. Dit haakt net even wat fijner dan pluizende acryl en de steken zijn beter te zien.

Stopnaald

Als je klaar bent met haken, is het tijd om de lange draden aan het begin en eind af te hechten. Afhechten is het verstoppen van het draad in je haakwerkje, zodat je ze niet meer ziet en ze stevig vast zitten. Je wil immers niet dat het een keer losschiet! Een stopnaald is een kleine naald waarmee je de draadjes zigzagt door je haakwerk. Het handigst is een stopnaald met stompe punt en een groot oog. Op die manier krijg je het draad makkelijk door het oog en prik je je niet pijnlijk in je vinger.

Klaar om te beginnen met haken?

Zo, dat was de mini stoomcursus ‘beginnen met haken’. Hopelijk weet je zo iets beter wat je nodig hebt en kun je na een bezoek aan de winkel beginnen met haken!


Print en deel:

1 Comment

  • Reply
    Violetta
    9 juni 2020 at 8:46 am

    Hoi Wilma, ik ben begonnen aan joiw poncho,de blauwe op youtube in het engels gesproken. Ik kan niet goed zien in welke steken je ronde 3 doet….is dat nu in de lus die je in de vorige ronde hebt gemaakt van een vaste met 2 lossen? Ik heb moeite met het zien vd openingen. Zou je me dit nog een keer willen uitleggen? Alvast bedankt!
    Groet Violetta

  • Leave a Reply