Home » Bladerige herfstmuts

Bladerige herfstmuts

Bladerige herfstmuts haken haakpatroon

Yay, een nieuw ontwerp voor de herfst: de Bladerige herfstmuts! Toen ik vorig jaar een aantal Ijskoude Wintermutsen gemaakt had, merkte ik dat de extreme drop stitch heel erg op een blaadje lijkt wanneer je ‘m omdraait. Vooral als je bruine kleuren gebruikt. Dus ik besloot het patroon om te draaien en van boven naar beneden te werken, zodat ik van mijn Ijskoude Wintermuts een herfstmuts kon maken. Super leuk hoe je met een steek twee verschillende seizoensmutsen kan maken!

Met het onderstaande haakpatroon kan je weer heel veel verschillende combinaties maken door te spelen met de kleuren. Je kan bijvoorbeeld elk blaadje een andere kleur geven of juist per rij een andere kleur. Hieronder vind je wat voorbeelden van kleuropties die ik gebruikt heb. Als je onderstaande stappen volgt, eindig je met de muts die je hierboven op de foto ziet.

Benodigdheden:

– Haaknaald 6mm
– 2 bollen acryl of katoen die bij deze haaknaald passen. Ik gebruikte witte acryl van de zeeman en bruin verloopgaren van een Turkse winkel, maar Wibra verkoopt ook mooi bruin verloopgaren.
– Een pompom (kan je trouwens ook gewoon zelf maken met wol)
– Naald

Afkortingen/steken die gebruikt worden:

l: losse
hv: halve vaste
st: stokje
ost: Opzetstokje (ketting lossen en eerste rij stokjes in een)
ast: Achterlangs stokje
**: herhaal wat binnen de sterretjes staat
(): Het aantal steken dat je moet hebben aan het eind van de toer
Extreme drop stitch: zie de video hieronder. Sla draad om je haaknaald, steek in het eerste gat rechtsboven, haal draad op (zoals een stokje). Doe dit nog een keer, je hebt nu 5 draden op je haaknaald. Ga naar het gat eronder en haal 2x draden op zoals hierboven, je hebt dan 9 draden op je haaknaald. Ga naar het onderste gat en haal hier 3x draden op, je hebt dan 15 lusjes op je naald. Ga weer een rij naar boven en haal 2x draad op in het gat links. Je hebt dan 19 lusjes. Ga naar de bovenste rij, haal 2x draad op, je hebt dan 23 lusjes op je haaknaald. Sla draad om je haaknaald en trek het door alle lusjes tegelijk. Maak een losse om de steek af te sluiten.

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar als je het filmpje hieronder bekijkt, zie je dat het reuze meevalt.

YouTube video
Ik heb een Engelse video gemaakt over deze muts. Mocht je iets niet begrijpen in het patroon, kijk dan zeker even naar de video!

Opmerkingen

– De muts wordt gehaakt in rondes waarbij elke ronde afgesloten wordt met een halve vaste. De eerste steek van de nieuwe rij bestaat uit 3 lossen
– ‘halve vaste in de eerste steek’ betekent een halve vaste in de derde losse
– De gaten worden gemaakt zodat we zien waar we de haaknaald moeten insteken. Mocht je dit niet mooi vinden, kan je ze ook weglaten, wordt het wel lastiger van! Ik raad je aan de eerste keer gewoon het patroon – met gaten – te volgen.
– Bij het tellen reken ik alleen de stokjes, de lossen en extreme drop stitches tel ik niet mee
– Als je een grotere of kleinere muts nodig hebt, haak dan een aantal steken dat deelbaar is door 8 (16, 32, 40, 48, 56, 64, 72).

Bladerige herfstmuts

Ronde 1:
Haak 48 opzetstokjes en sluit met een halve vaste.
Laat een lange draad over voor het dichtnaaien op het eind.
Als je niet weet hoe je opzetstokjes maakt, kijk dan even naar de video. Je kan ook 48 lossen + 48 stokjes haken, dit is alleen wel minder rekbaar.

Ronde 2: De eerste gaatjes
3 lossen, 1 stokje in de volgende 3 steken, *1 losse, 1 stokje in de volgende 8 steken* 6x, 1 losse, 1 stokje in de volgende 4 steken, halve vaste in eerste steek (48)

Ronde 3: 3 gaatjes boven de vorige rij
3 lossen, 1 stokje in de volgende 2 steken, *1 losse, 1 stokje in de volgende steek, 1 losse, 1 stokje in de steek na de losse, 1 losse, 1 stokje in de volgende 6 steken* 6x, herhaal nog een keer maar eindig met 3 stokjes en een halve vaste in de eerste steek(48)

Ronde 4: 3 gaatjes boven de 3 gaatjes
3 lossen, 1 stokje in de volgende 2 steken, *1 losse, 1 stokje in de steek na de losse, 1 losse, 1 stokje in de steek na de losse, 1 losse, 1 stokje in de volgende 5 steken* 6x, herhaal nog een keer maar eindig met 3 stokjes en een halve vaste in de eerste steek (48)

Ronde 5: Maak je klaar voor de extreme drop stitch!
3 lossen, 1 stokje in de volgende 2 steken, *wissel kleur, 1 losse, extreme drop stitch, wissel kleur, 1 losse, 1 stokje in de volgende 6 steken* 6x, herhaal nog een keer maar eindig met 2 stokjes en een halve vaste in de eerste steek (36)

Ronde 6: 1 gaatje
3 lossen, 1 stokje in de volgende 2 steken, *1 stokje in het gat voor de extreme drop, 1 stokje in het gat boven de extreme drop, 1 stokje in de volgende 3 steken, 1 losse, 1 stokje in de volgende 3 steken* 6x, herhaal nog een keer maar vervang de laatste 3 stokjes door een halve vaste in de eerste steek (48)

Ronde 7: 3 gaatjes
4 lossen, *1 stokje in de volgende 6 steken, 1 losse, 1 stokje in de volgende steek, 1 losse, 1 stokje in de steek na de losse, 1 losse,* 6x, 1 stokje in de volgende 6 steken, 1 losse, 1 stokje in de volgende steek, 1 losse, halve vaste in de eerste steek (48)

Ronde 8: 3 gaatjes boven de 3 gaatjes
4 lossen, 1 stokje in steek na de losse, *1 stokje in de volgende 5 steken, 1 losse, 1 stokje in de steek na de losse, 1 losse, 1 stokje in de steek na de losse, 1 losse, 1 stokje in de steek na de losse* 6x, 1 stokje in de volgende 5 steken, 1 losse, 1 stokje in de steek na de losse, 1 losse, halve vaste in de eerste steek (48)

Ronde 9: extreme drop stitches
We moeten eerst even een steek opschuiven, omdat we in het midden van een extreme drop stitch zijn. Maak een halve vaste in het stokje na de losse.
3 lossen, 1 stokje in de volgende 5 steken, *wissel kleur, 1 losse, extreme drop stitch, 1 losse, wissel kleur, 1 stokje in de volgende 6 steken* 6x, wissel kleur, 1 losse, extreme drop stitch, wissel kleur, 1 losse, halve vaste in de eerste steek (36)

Ronde 10: 1 gaatje
3 lossen, 1 stokje in de volgende 3 steken, *1 losse, 1 stokje in de volgende 2 steken, 1 stokje in het gat voor de extreme drop, 1 stokje in het gat boven de extreme drop, 1 stokje in de volgende 4 steken* 6x, 1 losse, 1 stokje in de volgende 2 steken, 1 stokje in het gat voor de extreme drop, 1 stokje in het gat boven de extreme drop, halve vaste in de eerste steek (48)

Ronde 11: Herhaal ronde 3 ‘3 gaatjes’ (48)
Ronde 12: Herhaal ronde 4 ‘3 gaatjes boven de 3 gaatjes’ (48)
Ronde 13: Herhaal ronde 5 ‘extreme drop stitch’ (36)

Ronde 14:
3 lossen, 1 stokje in de volgende 2 steken, *1 stokje in het gat voor de extreme drop, 1 stokje in het gat boven de extreme drop, 1 stokje in de volgende 6 steken* 6x, herhaal nog een keer maar eindig met 3 stokjes en een halve vaste in de eerste steek (48)

Onderste rand

Rondes 15 – 17 (3 rondes):
3 lossen, 1 achterlangs stokje in elke steek tot het eind, halve vaste in de eerste steek (48)

Bovenkant dichtmaken

Met een naald en de draad waarmee je de muts begon maak je de bovenkant dicht door de naald door elke steek te halen. Trek strak aan en hecht af – of gebruik het uiteinde om een pompom toe te voegen (wat ik persoonlijk erg leuk vind staan).

OPGELET: Voor de teksten, afbeeldingen, patronen en de inhoud van documenten op deze website berust het auteurs- of publicatierecht. Deel gerust de link naar een patroon, maar het kopiëren, dupliceren, reproduceren of verkopen van een patroon is niet toegestaan. Gemaakte creaties aan de hand van de patronen op deze website mogen uiteraard wel gewoon verkocht worden.


Print en deel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *