Borstvoedingsmuts
Vorig jaar kwam ik een foto tegen van een borstvoedingsmuts (geen idee wat de officiële naam is, maar ik vind dit wel een logische benaming). Ik vond ‘m super grappig, maar kende op dat moment niemand die zwanger was. Toen ik hoorde dat mijn tante zwanger was van haar derde kind, greep ik mijn kans en maakte ik de muts. Via Google kan je veel verschillende Engelse patronen vinden voor het haken van een borstvoedingsmuts. Ik heb drie verschillende patronen geprobeerd, maar alle drie de mutsen werden gewoon niet zoals ik wilde. Na drie keer het werk uitgehaald te hebben, heb ik mijn eigen versie gemaakt, die je hieronder kan vinden.
Garen
Elke muts ziet er anders uit, dat komt vooral door het soort garen dat je gebruikt. Ik gebruik Phildar 3 (o.a. te koop bij Euroland) in de kleuren huidskleur en roze (voor de tepel). Hierbij hoort haaknaald 3,5 maar ik heb maat 4 gebruikt. Ook heb ik er een gemaakt met het garen van Boekenvoordeel, dit garen is wat dikker en heeft ook een grotere haaknaald nodig. Verder heb ik ook een muts dubbeldraads gehaakt, dat raad ik af omdat het erg stug werd en er totaal geen rek in zat.
Maat
Zolang je je muts opmeet en de maten van een newborn aanhoudt, komt het helemaal goed. Bij een pasgeboren baby is de omtrek van de muts ongeveer 34 cm en de lengte 12 cm. Als je gewoon enkeldraads haakt, is het mutsje heel rekbaar en hoef je je geen zorgen te maken dat het mutsje niet past.
Afkortingen
Hv: halve vaste
V: vaste
St: stokje
**: herhaal wat binnen de sterretjes staat
(): het getal tussen de haakjes is het aantal steken dat je moet hebben aan het eind van de toer
Tepel (roze garen)
Voor de tepel heb ik een kleinere haaknaald gebruikt, namelijk 3mm.
Toer 1: Magische ring met 6v (6)
Toer 2: 6hv (6)
Toer 3: 6v (6)
Toer 4: 2st in elke v (12) – Let op: stokjes ipv vasten!
Toer 5: *1st, 2st in volgende st* herhaal 6x (18)
Toer 6: 18v (18) – Let op: vasten ipv stokjes!
Nu is de tepel klaar en wissel je naar huidskleur. Ik wissel meestal van kleur in de laatste steek van de vorige kleur, dus de laatste steek met roze maak je af met huidskleur waarmee je vervolgens verder haakt.
Borst (beige garen)
Bij het wisselen van de kleur ben ik ook van haaknaald gewisseld. Ik gebruik voor de rest van de muts haaknaald 4 of 4,5 (afhankelijk van hoe dik het garen is, Phildar 3 gebruik ik naald 4mm voor).
Toer 7: *2st, 2st in volgende st* herhaal 6x (24)
Toer 8: *3st, 2st in volgende st* herhaal 6x (30)
Toer 9: *4st, 2st in volgende st* herhaal 6x (36)
Toer 10: *5st, 2st in volgende st* herhaal 6x (42)
Toer 11: *6st, 2st in volgende st* herhaal 6x (48)
Toer 12: *7st, 2st in volgende st* herhaal 6x (54)
Meet even op of je al een omtrek van ongeveer 34 cm hebt, anders moet je nog 1 toer meerderen (*8st, 2st in volgende st* herhaal 6x (60)). Ik had aan 54 steken genoeg.
Toer 13-17: 1st in elke st (54)
Check of de hoogte ongeveer 12 cm is, maak anders een toer meer of minder.
Toer 18: De laatste toer maakte ik af met een mooi randje door in elke steek een vaste te haken in alleen de achterste lus.
OPGELET: Voor de teksten, afbeeldingen, patronen en de inhoud van documenten op deze website berust het auteurs- of publicatierecht. Deel gerust de link naar een patroon, maar het kopiëren, dupliceren, reproduceren of verkopen van een patroon is niet toegestaan. Gemaakte creaties aan de hand van de patronen op deze website mogen uiteraard wel gewoon verkocht worden.
Print en deel:
Ik heb hem net gemaakt… Voor een mevrouw die borstweefsel therapeut is
Aah wat super leuk om te horen, dankjewel voor je berichtje!