Home » Eenvoudige gehaakte muts

Eenvoudige gehaakte muts

Maak een eenvoudige gehaakte muts bestaande uit een vierkant lapje dat door midden gevouwen wordt. Geen minderingen of meerderingen, gewoon lekker recht toe, recht aan haken. Het patroon is beschikbaar in 3 maten voor peuters, kinderen en volwassenen. Ik heb Katia Prime Merino gebruikt en hiermee heb ik dubbeldraads gehaakt waardoor de muts lekker snel klaar is in 1 dagje. Lees gauw verder voor dit eenvoudige haakpatroon inclusief video voor beginners.

Eenvoudige gehaakte muts

  • Voeg patroon toe aan je favorietenlijst op Ravelry (bedankt!)
  • Bewaar patroon op Pinterest
crochet youtube beanie free crochet pattern

Over het ontwerp

Een paar maanden geleden vroeg YouTube/Google NL mij om 20 YouTube Beanies te maken voor de top 10 beste video’s en top 10 beste muziekvideo’s in 2021. Normaal verkoop ik geen mutsen, maar ik kon geen nee zeggen tegen dit bijzondere project.

Na het plaatsen van foto’s op mijn Facebook en Instagram vroegen veel mensen om een ​​patroon. Ik besloot dat mijn laatste project in 2021 dit patroon en deze video tutorial zouden zijn.

Over het patroon

De constructie is eenvoudig: een rechthoek die doormidden wordt gevouwen en met halve vasten aan elkaar wordt gemaakt. Dankzij de omgevouwen rand kan je de lengte van de muts eenvoudig aanpassen. Dit patroon is beschikbaar in drie maten voor peuters, kinderen en volwassenen.

Over het garen

Na tientallen garens te hebben vergeleken, besloot ik voor Katia Prime Merino te gaan. Dit luxe garen is verkrijgbaar in vele kleuren, waaronder het perfecte rood dat ik nodig had voor YouTube.

Hieronder vind je enkele foto’s van de YouTube Award ceremonie inclusief mijn beanies. Deze super coole foto’s zijn gemaakt door Steven van Kooijk & BMfotografie.

Eenvoudige gehaakte muts

crochet youtube beanie free crochet pattern

Materialen

Katia Prime Merino (weight 3/ Light, 50gr / 120m) waarmee we dubbeldraads haken
2 (2, 3) bollen in de kleur rood (4)
of 60 (75, 105) gram van soortgelijk garen

– Haaknaald 8mm

– Stopnaald

– Schaar

Afmetingen

In centimeter

PeutersKinderenVolwassenen
Past hoofdomtrek41-4646-5153-58
Werkelijke hoofdomtrek404552
Muts breedte2022.526
Muts lengte181922

Stekenverhouding

11 halve stokjes in de achterste lus x 6 rijen = 10 x 10 cm

Haaksteken & afkortingen

– l: losse

– hv: halve vaste

– hv a.l.: halve vaste in de achterste lus

– hst: half stokje

– hst a.l.: half stokje in de achterste lus

* *: herhaal wat tussen de sterretjes staat

< >: het aantal steken dat je moet hebben aan het eind van de rij

Opmerkingen

– Patroon wordt in een rechthoek gehaakt die we dubbel vouwen. De zijkanten worden aan elkaar gemaakt met halve vasten en de bovenkant van de muts wordt dichtgenaaid met een stopnaald.

– Keerlossen tellen niet als steek

– Patroon bevat instructies voor peuters met de instructies voor kinderen en volwassenen tussen haakjes. Als er maar 1 getal staat, geldt het voor alle maten.

Video tutorial

Hieronder vind je een video in het Engels. De Nederlandse beschrijving vind je hieronder.

Klik hier om de video op YouTube te bekijken

Patroon

Met haaknaald 8mm en 2 draden samen, maak een opzetlus en laat een extra lang uiteinde over om later de bovenkant mee dicht te naaien.

Haak 27 (29, 34) lossen, keer

Rij 1:
1 half stokje in de 3e losse vanaf je haaknaald en elke losse tot het eind, 1 halve vaste in de laatste 2 lossen, keer <25 (27, 32) steken>

Rij 2:
1 losse, 1 halve vaste in de achterste lus in de eerste 2 steken, 1 half stokje in de achterste lus in elke steek tot het eind, keer <25 (27, 32) steken>

Rij 3:
2 lossen, 1 half stokje in de achterste lus in elke steek tot het eind, 1 halve vaste in de achterste lus in de laatste 2 steken, keer <25 (27, 32) steken>

Herhaal rij 2 & 3 om en om tot je in totaal 25 (29, 33) rijen hebt. Je kan nog extra rijen toevoegen of uithalen om de muts losser of strakker te maken.

De afmetingen van het lapje zouden als volgt moeten zijn (breedte x hoogte):
Peuters: 23 x 40 cm
Kinderen: 25 x 45 cm
Volwassenen: 30 x 52 cm

Zijkanten aan elkaar haken

Draai je gehaakte lapje 90 graden en vouw dubbel met de korte zijkanten op elkaar. Je lange begindraad moet aan de rechterkant zijn. Haak de zijkanten aan elkaar met halve vasten door bij de steken. Voor het mooiste resultaat steek je je haaknaald in de voorste lus van het halve stokje en vervolgens door dee losse. Als je klaar bent, vouw je de muts binnenstebuiten.

Bovenkant dichtnaaien

Gebruik een stopnaald en je lange begindraad om de bovenkant dicht te maken. Weef het draad door de steken en trek strak aan. Ga nog een paar keer heen en weer met je naald om het extra goed dicht te zetten. Werk alle losse eindjes weg.

Pom pom (optioneel)

Optioneel kan je een pom pom maken en aan de bovenkant vastmaken. Hier zie je hoe je zelf een pom pom maakt.

Leren labels voor mutsen

Om de muts net wat meer af te maken en professioneler te laten lijken, voeg ik vaak een label toe aan mijn mutsen. Deze bestel ik altijd via Etsy. Ik heb heel veel verkopers met elkaar vergeleken en een Etsy winkel genaamd Meroulo kwam als goedkoopste uit de test.

Je kan kleuren, vormen en teksten combineren wat verder bij niemand anders kan. Je kan zowel je naam, logo of een tekst laten printen. Het duurde 2 weken voor ik ze in huis had.

Deel een foto!

Ook een eenvoudige gehaakte muts gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden een foto te zien. Je kan mij taggen op Instagram @wilmawestenberg. Klik hier om het patroon aan je Ravelry favorieten toe te voegen.

Vragen?

Heb je vragen over dit patroon of een van mijn andere patronen, word dan lid van mijn Facebook Groep. Deze groep heb ik speciaal gemaakt voor het delen van haakfoto’s en elkaar te helpen met vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *