Home » Gehaakte mouwsjaal

Gehaakte mouwsjaal

Een sjaal met mouwen, ofwel een mouwsjaal! Super populair op het moment. Deze mouwsjaal is oversized dus je kan het ook over je outfit of jas dragen. Even geen mouwen nodig? Dan kan je het als een normale sjaal dragen. De mouwsjaal wordt in 1 geheel gehaakt, beginnend met de sjaal en als laatste de mouwen met reliëfstokjes. Scroll naar beneden voor mijn gratis haakpatroon en haak je eigen gehaakte mouwsjaal!

Gehaakte mouwsjaal - een sjaal met mouwen! Gratis haakpatroon + video tutorial in maat S-5XL

Over het ontwerp

Ik wilde een eenvoudige mouwsjaal ontwerpen met simpele haaksteken en een beetje textuur. De maat is oversized en kan over elke outfit worden gedragen, zelfs een winterjas! Geen mouwen nodig? Draag het dan als een gewone sjaal! De sjaal is lang genoeg om twee keer om je nek te wikkelen.

Gehaakte mouwsjaal - een sjaal met mouwen! Gratis haakpatroon + video tutorial in maat S-5XL

Over het patroon

Deze mouwsjaal is gemaakt met eenvoudige steken. De mouwen zijn gemaakt met reliëfstokjes waardoor een mooie geribbelde structuur ontstaat. Het patroon is beschikbaar in maat S-XL en 2Xl-5XL en bevat een stapsgewijze video-tutorial. Maten kunnen eenvoudig worden aangepast naar wens.

Gehaakte mouwsjaal - een sjaal met mouwen! Gratis haakpatroon + video tutorial in maat S-5XL

Over het garen

Voor deze mouwsjaal heb ik een Amerikaans garen gebruikt (Lionbrand Jeans, 225m/100g). In Nederland zou je alle garens kunnen gebruiken die geschikt zijn voor haaknaald 6mm, zoals Katia Planet (200m/100g).

Gehaakte mouwsjaal - een sjaal met mouwen! Gratis haakpatroon + video tutorial in maat S-5XL pinterest pin

Gehaakte mouwsjaal

  • Voeg dit patroon toe aan je favorieten op Ravelry (bedankt!)
  • PIN dit patroon op Pinterest

Materialen

– garen van 100g/225m, dikte 4/Medium)
4 (6) bollen
of 385 (575) gram van een ander soortgelijk garen zoals Katia Planet

– Haaknaald 6mm

– Meetlint

– Stopnaald

– Schaar

Maten

S/M/L/XL en 2XL/3XL/4XL/5XL

Ter indicatie, model is 1,63m met maat 34 en draagt de mouwsjaal in maat S/M/L/XL.

Afmetingen

Breedte: 35 (45) cm
Lengte: 240 (280) cm

Steekverhouding

10 stokjes x 8 rijen = 10×10 cm

Steken die gebruikt zijn

– l: losse
– v: vaste
– st: stokje
– rstv: reliëfstokje voorlangs
– stva: reliëfstokje achterlangs

Opmerkingen

– Patroon wordt in 1 geheel gehaakt beginnend met de sjaal, door met de eerste mouw zonder af te hechten, daarna door met de tweede mouw door opnieuw aan te hechten. De mouwen worden dubbelgevouwen en dichtgenaaid met een stopnaald.

– De 3 keerlossen tellen niet als een steek

– Het patroon bevat 2 maten: S/M, L/XL en 2XL/3XL, 4XL/5XL. De instructies staan dan ook in deze volgorde. Als er staat “haak 39 (49) lossen” dan staat 39 voor S/M, L/XL en 49 voor 2XL/3XL, 4XL/5XL. Als er maar 1 getal genoemd wordt, dan geldt het voor alle maten.

Video

Hieronder vind je een video van de gehaakte mouwsjaal in het Engels (de Nederlandse beschrijving vind je hieronder).

Klik hier om de video op YouTube te bekijken

Patroon

Sjaal

Haak 39 (49) lossen

Rij 1:
1 vaste in de 4e losse vanaf de haaknaald, *1 vaste in de volgende losse, 1 stokje in de volgende losse* herhaal tot het eind, 1 vaste in de laatste losse, 3 lossen, keer <36 (46)>

Rij 2:
1 stokje in de eerste steek, *1 vaste in de volgende steek, 1 stokje in de volgende steek* herhaal tot het eind, 1 vaste in de laatste steek, 3 lossen, keer <36 (46)>

Herhaal rij 2 t/m rij 185 (223) of tot de sjaal 200 (240) cm lang is.

Hecht nog niet af, we gaan meteen verder met de mouw.

Mouw

Rij 1:
*1 stokje in de vaste, 1 reliëfstokje achterlangs in het stokje* herhaal tot het eind, 3 lossen, keer <36 (46)>

Rij 2:
*1 reliëfstokje voorlangs in het reliëfstokje achterlangs, 1 stokje in het stokje* herhaal tot het eind, 3 lossen, keer <36 (46)>

Rij 3:
*1 stokje in het stokje, 1 reliëfstokje achterlangs in het reliëfstokje voorlangs* herhaal tot het eind, 3 lossen, keer <36 (46)>

Rij 4 – 15:
Herhaal rij 2 & 3 om en om t/m rij 15 of tot je mouw 20 cm lang is.

Hecht af en laat een lang draad over om de mouw dicht te naaien (ongeveer 100 cm)

Hecht weer aan aan de andere kant en herhaal de mouw. Negeer de lossen en werk in de steken. Controleer nog even of je reliëfstokjes aan dezelfde kant als de eerste mouw zitten.

Tip: als je strakkere mouwen wil, kan je een kleinere haaknaald gebruiken. Als je ze losser wil, kan je een grotere haaknaald gebruiken.

In elkaar zetten

Vouw de mouw en sjaal dubbel in de lengte. Naai de randen aan elkaar met een stopnaald. Als de ribbels van de pols dicht zijn, ga door met het dichtnaaien van de mouw voor zo’n 30 cm of tot je de mouw lang genoeg vindt. Hecht af en werk de losse eindjes weg. Herhaal mouw aan de andere kant.

Deel een foto!

Als je deze gehaakte mouwsjaal gaat maken, zou ik het leuk vinden een foto te zien. Je kan mij taggen op Instagram @wilmawestenberg. Klik hier om het patroon aan je Ravelry favorieten toe te voegen.

Vragen?

Heb je vragen over dit patroon of een van mijn andere patronen, word dan lid van mijn Facebook Groep. Deze groep heb ik speciaal gemaakt voor het delen van haakfoto’s en elkaar te helpen met vragen.


Nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *