Home » Happy Hailey Sjaal

Happy Hailey Sjaal

De Happy Hailey Sjaal is een eenvoudige weefsjaal voor beginners en wordt gemaakt met de populaire weeftechniek. De sjaal is volledig gemaakt met stokjes en lossen. Ik heb zelfstrepend garen gebruikt voor een leuk kleureffect. Het patroon is gratis beschikbaar onderaan deze pagina en bevat instructies voor kinderen en volwassenen. Dit ontwerp maakt deel uit van mijn speciale reeks haakpatronen geïnspireerd door mijn lotgenoten die dezelfde zeldzame tumor hebben als ik.

Voeg dit patroon toe aan je favorieten op Ravelry | Pin dit patroon op Pinterest

Happy Hailey Scarf - gratis weefsjaal haakpatroon met Katia Shadow

Over Hailey

De Happy Hailey Sjaal is geïnspireerd door Hailey (2) uit Connecticut, Amerika. Hailey heeft een tweelingbroer en samen zijn ze echt de schattigste tweeling die ik ooit heb ontmoet. Hailey is mijn lotgenoot en grappig genoeg hebben we ook precies dezelfde haarkleur. Ik heb Hailey en haar gezin ontmoet in New York afgelopen januari en heb haar toen natuurlijk de sjaal gegeven.

Wilma en Hailey dragen de Happy Hailey Weefsjaal

Over het ontwerp

De naam is geïnspireerd door Hailey’s blijheid. Ze is altijd vrolijk en lacht de hele dag. Ik wilde een vrolijk en speels ontwerp, dus koos ik voor de weeftechniek. Super simpel, maar wel met een mooi resultaat. Hailey is echt een meisje-meisje dus koos ik voor roze en grijze kleurtjes. Het garen verkleurt vanzelf wat een mooi effect oplevert. En kijk hoe leuk de sjaal haar staat op haar witte jas! 😍

Hailey draagt de Happy Hailey weefsjaal

Over het patroon

Deze weefsjaal bestaat uit een combinatie van haken en weven. De sjaal wordt gehaakt met stokjes en lossen waarna vervolgens 3 draden door de gaatjes geweven wordt.

Door de kleuren aan te passen, kan je eenvoudig een totaal andere sjaal maken met precies hetzelfde patroon. Hier kan je heerlijk mee spelen. Zo heb ik voor Hailey’s broer een weefsjaal gemaakt met de kleuren wit, beige en blauw.

Het is een eenvoudig patroon voor beginners dat erg snel weghaakt. Hieronder vind je een video waarin ik stap voor stap laat zien hoe de weefsjaal gemaakt wordt.

Happy Hailey Scarf - gratis weefsjaal haakpatroon met Katia Shadow

Over deze speciale serie patronen

Ik ben geboren met een goedaardige tumor in mijn gezicht. Meer dan 22 jaar wisten doktoren niet wat ik precies had. In 2017 heb ik een second opinion laten doen en werd ik gediagnosticeerd met een super zeldzame aandoening. Via Google ben ik op zoek gegaan naar lotgenoten.

Tot nu toe heb ik zo’n 40 mensen gevonden verspreid over heel de wereld. Heel bijzonder hoeveel we gemeen hebben en hoeveel we op elkaar lijken. Veel van mijn komende patronen, waaronder dit patroon, zijn speciale ontwerpen geïnspireerd door en een ode aan mijn nieuwe ‘tweede familie’.

> Lees meer over mij
> Lees meer over deze speciale serie patronen

Happy Hailey Sjaal

  • Voeg dit patroon toe aan je favorieten op Ravelry
  • PIN dit patroon op Pinterest

Happy Hailey Scarf - een simpele weefsjaal haakpatroon door Wilmade (GRATIS) gemaakt met Katia Shadow - pin voor pinterest

Materials

–  Katia Shadow Lionbrand Scarfie color pink/silver (Weight 5/bulky, 100g/190m)
Kinderen: 1 bol (110g)*
Volwassenen: 2 bollen (200g)
*zoals je ziet heb je voor kinderen net iets meer dan 1 bol nodig. Mijn franjes waren erg lang, dus als je iets zuiniger met de franjes doet, heb je precies genoeg aan 1 bol. Desnoods kan je ook nog de laatste 10 toeren uithalen, dan is ie net iets korter, maar heb je zeker genoeg.

Haaknaald 6mm

Stopnaald

– Schaar

Afmetingen

Kinderen
Breedte: 14 cm
Lengte: 152 cm (zonder franjes)

Volwassenen
Breedte: 18 cm
Lengte: 203 cm (zonder franjes)

Steekverhouding

8 lossenboogjes x 8 rijen = vierkant van 10×10 cm

Steken & afkortingen

– st: steek
– l: losse
– lb: lossenboog
– st: stokje

Notes

– This pattern is written in US terminology

– Scarf is worked in rows: we turn our work at the end of each row

– First 4 chains count as 1 dc and 1 ch

– Pattern contains instructions for kids & adults. Directions for sizes are in parentheses such as “chain 24 (28)” whereas ch 24 stands for kid size and 28 for adult.

Opmerkingen

– De eerste 4 lossen tellen als het eerste stokje + 1 losse

– Keer je werk aan het eind van elke rij

– De maten die in het patroon worden aangegeven zijn kinderen & volwassenen. De instructies staan dan ook in deze volgorde. Als er staat “haak 24 (28) lossen” dan staat 24 voor kinderen en 28 voor maat volwassenen.

Video

Hieronder vind je een video in het Engels (de Nederlandse beschrijving vind je hieronder).

Klik hier om de video op YouTube te bekijken

Weefsjaal patroon

Met haaknaald 6 mm, haak 24 (28) lossen.

Rij 1:
1 stokje in de 6e losse vanaf de haaknaald, *1 losse, sla 1 losse over, 1 stokje in de volgende losse* herhaal tot het eind, keer (10, 12 lossenboogjes)

Rij 2:
4 lossen (telt als 1 stokje + 1 losse), *1 stokje in het volgende stokje, 1 losse* herhaal tot het eind, 1 stokje in de laatste steek (3e losse van de vorige rij), keer (10, 12 lossenboogjes)

Herhaal rij 2 tot rij 196 (260) of tot je sjaal 1.5 (2) meter is.

Weven |
Knip 3 draadjes van 2 (3) meter en hou ze samen. Gebruik een stopnaald om de draden door de gaatjes te weven. Begin in de eerste rij en ga over de eerste steek, onder de volgende steek, enz, tot het eind. Trek het niet te strak en rek het desnoods een beetje uit om het lekker losjes te houden (maar ook weet niet te los..)

Uitleg hoe je de draadjes moet weven

Herhaal dit weefproces in alle rijen en zorg dat je iedere rij op de tegenovergestelde manier begint voor dat leuke zigzageffect. Dus de ene rij begin je van boven naar beneden, en de volgende rij van beneden naar boven.

Zo weef je de draadjes

Franjes |
Tover de losse eindjes eenvoudig om in franjes door er een knopje in te leggen. Als je grotere franjes wil, kan je er nog wat meer draadjes bijknippen en vastbinden. Knip vervolgens de onderkant recht zodat alle franjes even lang zijn.

Zo knoop je de franjeszo moet je de franjes knopeneindresultaat geknoopte franjes

Deel een foto!

Mocht je ook een weefsjaal maken, zou ik het leuk vinden een foto te zien. Je kan mij taggen op Instagram @wilmawestenberg. Klik hier om het patroon aan je Ravelry lijst toe te voegen.

Vragen?

Heb je vragen over dit patroon of een van mijn andere patronen, word dan lid van mijn Facebook Groep. Deze groep heb ik speciaal gemaakt voor het delen van haakfoto’s en elkaar te helpen met vragen.


Ontvang meldingen van mijn haakpatronen per mail

Meer gratis haakpatronen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *