Home » ‘Home is where the heart is’ vierkant

‘Home is where the heart is’ vierkant

Dit gehaakte vierkantje bestaat uit een klein hartje in het midden een stokjes en lossen eromheen gehaakt. Het is een simpel patroon voor beginners en gevorderden: het enige dat je hoeft te weten, is basissteken zoals lossen, vasten en stokjes. Je kan het vierkant eenvoudig groter maken door simpelweg de laatste 2 rondes te herhalen. Dit vierkantje kan met elk soort garen gemaakt worden. Lees gauw verder en leer een vierkant haken met hartje in het midden!

Voeg dit patroon toe aan je favorieten op Ravelry (bedankt!) | Pin dit patroon op Pinterest

Leer een vierkant haken met hartje in het midden - gratis haakpatroon op wilmade.com

Over dit ontwerp

Ik wilde graag een vierkantje ontwerpen met een regenboog ivm de huidige situatie. De regenboog staat symbool in deze pandemie en staat voor positiviteit, hoop en behulpzaamheid. Over heel de wereld decoreren mensen hun ramen met regenbogen om de boel wat op te vrolijken.

Ik besloot mijn vierkantje met een regenbooghartje in het midden te maken. Op deze manier kan het vierkant voor verschillende doeleinden gebruikt worden, ook na deze situatie. Gebruik rood en roze voor Valentijnsdag of gebruik je lievelingskleur voor een leuke deken.

Leer een vierkant haken met hartje in het midden - Stay Home versie met regenboogvlag hartje

Over dit patroon

Dit patroon begint met het maken van een klein hartje. Daarna gaan we het hartje vierkant maken. Tot slot herhalen we twee eenvoudige rondes om het vierkant groter te maken. Je kan het vierkant zo groot maken als je wil. Hieronder vind je ook een stap-voor-stap video van het patroon.

Leer een vierkant haken met hartje in het midden - rood en roze voor Valentijnsdag

Vierkant haken met hartje

Leer een vierkant haken met hartje in het midden - gratis haakpatroon op wilmade.com - pinterest pin

Materialen

– worsted weight garen zoals Royal van de Zeeman. Voor 1 vierkant heb je ongeveer 50m/20g nodig.

– Haaknaald 6mm

– Stopnaald

– Schaar

Voor de regenboog vierkant heb ik Katia Capri gebruikt met haaknaald 3,5mm.

Afmetingen

18 x 18 cm

Steekverhouding

14 st en 8 rijen zijn gelijk aan 10 cm x 10 cm

Haaksteken & afkortingen

– st: stokje

– l: losse

– hv: halve vaste

– v: vaste

– hst: half stokje

– st: stokje

– dst: dubbelstokje

Opmerkingen

– We werken in het rond met de goede kant naar voren

– We starten en eindigen altijd in dezelfde hoek

– Halve vasten tellen niet als een steek

Video

Leer een granny square haken met behulp van mijn video (de Nederlandse beschrijving vind je hieronder).

Klik hier om de video op YouTube te bekijken

Patroon

Start met 4 lossen en een halve vaste in de eerste losse om een ring te vormen. Je kan ook met een magische lus beginnen.

Hartje

Ronde 1:
Haak de volgende steken in de ring: 3 lossen, 3 dubbele stokjes, 4 stokjes, 1 dubbelstokje, 4 stokjes, 3 dubbele stokjes, 3 lossen, halve vaste in de ring.

Hecht af en werk de losse eindjes weg.

Van hart naar vierkant

Ronde 2:
Hecht aan in de rechter bovenhoek, in het dubbele stokje voor de laatste 3 lossen.

bovenkant: (1 vaste, 2 lossen, 1 vaste) in het dubbele stokje, 1 vaste in de volgende losse, 1 half stokje in de volgende losse, 1 stokje in de volgende losse (haak deze in 1 lus van de rechterkant en 1 lus van de linkerkant), 1 half stokje in de volgende losse, 1 vaste in de volgende losse, (1 vaste, 2 lossen, 1 vaste) in de volgende steek,

links: 1 vaste in de volgende 3 steken, (1 vaste, 1 half stokje) in de volgende steek, (1 half stokje, 2 lossen, 1 half stokje) in de volgende steek,

onderkant: (1 half stokje, 1 vaste) in de volgende steek, 1 vaste in het volgende stokje, (1 vaste, 1 half stokje) in de volgende steek, (1 half stokje, 2 lossen, 1 half stokje) in de volgende steek,

rechts: (1 half stokje, 1 vaste) in de volgende steek, 1 vaste in de volgende 3 steken, 1 halve vaste in de eerste vaste, 1 halve vaste in de hoek (4 setjes van 7 steken)

Herhaal

Ronde 3:
5 lossen (telt als eerste stokje en 2 lossen), 1 stokje in de hoek, 1 losse,
*[1 stokje in de volgende steek, 1 losse, sla 1 steek over] herhaal tot het eind, 1 stokje in de laatste steek voor de hoek, (1 losse, 1 stokje, 2 lossen, 1 stokje, 1 losse) in de hoek,
herhaal vanaf * nog 3 keer en vervang de laatste hoek met 1 losse, 1 halve vaste in de 3e beginlosse, 1 halve vaste in de hoek (4 setjes van 6 stokjes en 5 lossen)

row 3 heart afghan square

Ronde 4:
5 lossen, 2 stokjes in de hoek,
*1 stokje in elke steek en elke losse tot het eind, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de hoek,
herhaal vanaf * nog 3 keer en vervang de laatste hoek met 1 stokje in de hoek voor de 5 lossen, 1 halve vaste in de 3e beginlosse, 1 halve vaste in de hoek (4 setjes van 15 stokjes)

row 4 heart afghan square

Ronde 5:
Herhaal ronde 3 (4 setjes van 10 stokjes en 9 lossen)

Ronde 6:
Herhaal ronde 4 (4 setjes van 23 stokjes)

Je kan het vierkant zo groot maken als je wil door ronde 2 en 3 te herhalen.

row 5 and 6 heart afghan square

Blocken

Ik raad je aan al je squares te blocken zodat het de perfecte vorm krijgt. De vierkant hoort na het blocken 25,5 x 25,5 cm te zijn. In het korte houdt blocken in dat je de square nat maakt (afhankelijk van welk garen je gebruikt, kan je het ook wassen) en vervolgens pin je het vast in de juiste vorm. Je kan het bijvoorbeeld op een deken, yogamat of kinder foam blocks vastpinnen. Eenmaal opgedroogd zal de vierkant in deze perfecte vorm blijven.

Deel een foto!

Mocht je ook een vierkant haken met hartje in het midden, dan zou ik het leuk vinden een foto te zien. Je kan mij taggen op Instagram @wilmawestenberg en gebruik hashtag #wilmade.

Vragen?

Heb je vragen over dit patroon of een van mijn andere patronen, word dan lid van mijn Facebook Group. Deze groep heb ik speciaal gemaakt voor het delen van haakfoto’s en elkaar te helpen met vragen.


More free crochet patterns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *