Home » Ijskoude wintermuts

Ijskoude wintermuts

frozen-winter-bun-hat-bannerDit weekend wilde ik een muts maken voor de winter. Toen ik de extreme drop stitch tegenkwam, wist ik dat ik hier iets mee moest gaan doen. Ik heb een knotmutsversie gemaakt en een normale gesloten muts, de instructies vind je hieronder.

Benodigdheden:
– Haaknaald 6mm
– 2 bollen acryl of katoen die bij deze haaknaald passen. Ik gebruikte witte acryl van de zeeman en blauw verloopgaren van de Action.

Afkortingen:
l: losse
v: vaste
st: stokje
hst: half stokje
**: herhaal wat binnen de sterretjes staat
(): het getal tussen de haakjes aan het eind van een zin is het aantal steken dat je moet hebben aan het eind van de toer

Speciale steek
Extreme drop stitch: Sla draad om je haaknaald, steek in het eerste gat rechtsboven, haal draad op (zoals een stokje). Doe dit nog een keer, je hebt nu 5 draden op je haaknaald.
Ga naar het gat eronder en haal 2x draden op zoals hierboven, je hebt dan 9 draden op je haaknaald. Ga naar het onderste gat en haal hier 3x draden op, je hebt dan 15 lusjes op je naald. Ga weer een rij naar boven en haal 2x draad op in het gat links. Je hebt dan 19 lusjes. Ga naar de bovenste rij, haal 2x draad op, je hebt dan 23 lusjes op je haaknaald. Sla draad om je haaknaald en trek het door alle lusjes tegelijk. Maak een losse om de steek af te sluiten.

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar als je het volgende filmpje bekijkt, zie je dat het reuze meevalt.

Video
Ik heb een Engelse video gemaakt hoe je deze muts maakt. Mocht je iets niet begrijpen in het patroon, kijk dan zeker even naar de video!

Onderste rand
Gebruik wit garen
R1: 6 lossen
R2: sla de eerste losse over, maak 5 halve stokjes (5)
R3 t/m R42: 5 halve stokjes in de achterste lusjes, 1 keerlosse (5)
Als de band lang genoeg is, houd de uiteinden dan tegen elkaar en haak ze aan elkaar met halve vasten.

Extreme drop stitches
Voor deze steek heb je een aantal steken nodig van 8. Dus zorg ervoor dat je op een getal uitkomt dat gedeeld kan worden door 8. Na veel passen en uithalen had ik voor mijn garen een aantal van 72 nodig. Mocht dit te groot zijn, probeer dan 64 of 56 steken.

Hecht wit garen aan met een halve vaste. We gaan nu aan de zijkant van de rand vasten haken. Als we 1 vaste in elke steek zouden maken, zouden we op 40 uitkomen. Echter, om op 72 te komen, gaan we 4x meerderen gevolgd door 1 normale vaste. Dus:
R1: *2v in de volgende 4 steken, 1v* x8 (72)
(maak dus 2 vasten in 1 vaste, doe dit 4x en haak dan 1 normale vaste)
Als je op 64 steken uit wil komen, haak dan *2v in de volgende 3 steken, 2v* x8.
R2: *7st, 1l, sla de volgende steek over* tot het eind, hv in eerste st (72)
R3: 1st, 1l, sla steek over,* 3st, 1l, sla steek over, 1st, 1l, sla steek over, 1st, 1l, sla 1 over* tot het eind, 3st, 1l, sla steek over, 1 st, 1l, hv in eerste stokje (72)
R4: *1st, 1l, sla steek over* tot het eind, hv in eerste st (72)

Hecht blauw garen aan
R5: Maak je klaar voor de extreme drop stitch!
* 1st, 1st in het gat van de vorige rij, 1st, 1l, extreme drop stitch* (72)
R6: 2st in het gat van de vorige rij, 3st, *2st in het gat, 1l, 2st in het volgende gat, 3st* tot het eind, 2st in het gat, 1l, sluit met een hv (72)
Opmerking: alle lossen creëren een nieuw gat boven de extreme drop stitches voor de volgende extreme drop stitches die we gaan maken.
R7 en 8: Herhaal rij 3 en 4 (72)

Wissel naar wit garen
R9: Herhaal rij 5 (72)
R10: 1st in elke steek (54)
Opmerking: waar we eerst nog 2 stokjes in een gat maakten, maken we er nu maar 1. Maak ook 1 stokje boven de extreme drop stitches ipv een losse, zodat we geen gaten krijgen. Op die manier beginnen we vast met minderen.
R12: *1st, 2st samen* tot het eind (36)
R13: *2st samen* tot het eind (18)
R14: *1st, 2st samen* tot het eind (12)
R15: maak 1v in elke v om het gat mooi af te ronden

Normale muts met dichte bovenkant
Als je geen knotmuts wil maken, vervang dan rij 15 door het volgende:
R15: *2st samen* tot het eind (6)
Knip het garen en laat een lang eind over om het gat mee dicht te maken. Ga met een naald door alle laatste 6 lusjes die je nog hebt en trek het strak aan.

Video extreme drop stitch

OPGELET: Voor de teksten, afbeeldingen, patronen en de inhoud van documenten op deze website berust het auteurs- of publicatierecht. Deel gerust de link naar een patroon, maar het kopiëren, dupliceren, reproduceren of verkopen van een patroon is niet toegestaan. Gemaakte creaties aan de hand van de patronen op deze website mogen uiteraard wel gewoon verkocht worden.


Print en deel:

6 reacties

  1. Wat is hij mooi.

    Kom hem gerust linken in de linkparty.
    En kijk eens op de crea-cross pagina, misschien komen er nog wel linkparty thema’s in de loop van de volgende weken waar iets in past! 🙂

    Super echt waar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *