Home » Joyful Josie sjaal

Joyful Josie sjaal

 

Vandaag deel ik de Joyful Josie Sjaal, een gehaakte sjaal met een ronde vorm. Het is het eerste patroon in mijn nieuwe serie patronen die ik maak als ode aan mijn lotgenootjes.

De Joyful Josie Sjaal is, zoals de naam al zegt, geïnspireerd door Josie. Josie is 10 jaar, woont in Iowa met haar ouders, tweelingbroer en jonger zusje. Drie weken geleden heb ik Josie mogen ontmoeten in Kansas City, Amerika.

Joyful Josie Sjaal gemaakt met Durable Colorful - gratis haakpatroon voor een ronde gehaakte sjaal

Josie is een wedstrijdzwemster. Het bijzondere is.. op haar leeftijd was ik ook een fanatieke wedstrijdzwemster. Ik wilde iets doen met deze overeenkomst. Ik koos voor een ‘cake’ met blauwe tinten – de kleur van water – en glitter voor haar schitterende persoonlijkheid.

Joyful Josie Sjaal gemaakt met Durable Colorful - gratis haakpatroon voor een ronde gehaakte sjaal

Ik heb een simpele steek gebruikt om de focus op de mooie kleurovergangen te leggen. De steek is een combinatie van vasten en stokjes boven elkaar, waardoor je een mooie textuur krijgt.

Voor de vorm koos ik een rond design gebaseerd op de golven in het water: “Golven worden gecreëerd door energie die door water gaat, waardoor deze in een cirkelvormige beweging beweegt.”

Dankzij de ronde vorm can de sjaal op meerdere manieren gedragen worden: zoals een omslagdoek over de schouders of zoals een normale sjaal om je hals en nek die voor gedragen wordt.

Joyful Josie Sjaal gemaakt met Durable Colorful - gratis haakpatroon voor een ronde gehaakte sjaal

Joyful Josie Sjaal gemaakt met Durable Colorful - gratis haakpatroon voor een ronde gehaakte sjaal

Ik heb een paar subtiele, simpele details toegevoegd op plekken waar de kleuren donkerder werden. De simpele details zijn gemaakt met lossenboogjes en doen mij denken aan een net of lijn in het water.

Het patroon is eenvoudig en daarom een perfect project voor beginners. De enige steken die je hoeft te weten zijn lossen, vasten en stokjes. Ik vond het heerlijk om aan deze sjaal te werken terwijl ik TV keek of in de auto zat (als bijrijder natuurlijk), want je hoeft er nauwelijks bij na te denken.

Joyful Josie Sjaal gemaakt met Durable Colorful - gratis haakpatroon voor een ronde gehaakte sjaal

Over deze speciale serie patronen
Ik ben geboren met een goedaardige tumor in mijn gezicht. Meer dan 22 jaar wisten doktoren niet wat ik precies had. In 2017 deed ik een second opinion en werd ik gediagnosticeerd met een super zeldzame aandoening. Ik begon meteen via Google te zoeken naar lotgenoten.

Tot nu toe heb ik zo’n 20 mensen gevonden verspreid over heel de wereld. Het is bizar hoeveel we gemeen hebben en hoeveel we op elkaar lijken. Ik ben heel dankbaar dat ze in mijn leven zijn gekomen.

Veel van mijn komende patronen, waaronder dit patroon, zijn speciale ontwerpen geïnspireerd door en een ode aan mijn nieuwe ’tweede familie’ die een groot impact op mij hebben.

> Lees meer over mij
> Lees meer over deze speciale serie patronen
> Lees meer over mijn ontmoeting met Josie 

Video

Hieronder vind je een video (in het Engels) van het patroon.

Materialen

– 1 Durable Colorful cake, 4ply en 800m
Als je niet in Europa woont en dus geen Durable Cake kan kopen, bekijk dan deze cakes via Etsy

Haaknaald 4,5mm

Steken die gebruikt zijn

– l: losse
– v: vaste
– st: stokje

Stekenverhouding

14 steken breed en 14 rijen hoog zijn gelijk aan een vierkant van 10×10 cm

Afmetingen sjaal (na blocken)

Hoogte: 45 cm
Breedte: 210cm

Als je een kleinere versie wil maken of een kleinere cake gebruikt met minder looplengte, volg dan de speciale instructies die aangegeven staan in het patroon.

Joyful Josie Sjaal gemaakt met Durable Colorful - gratis haakpatroon voor een ronde gehaakte sjaal

Opmerkingen

– Ik reken keerlossen niet als de eerste steek. Ik gebruik ze alleen om hoogte te krijgen.

– Normaal gesproken maak je maar 1 keerlosse bij een vaste, maar ik maak elke keer 3 keerlossen. Op deze manier wordt de rand mooi losjes en recht. Als je maar 1 keerlosse gebruikt, kan het gaan trekken.

– Zoals de meeste gehaakte/gebreide sjaals moet de sjaal geblockt worden. Dus geen zorgen als jouw rand niet perfect recht is, dat los je op het eind op door te blocken!

Patroon

Haak 5 lossen

Rij 1:
(1v, 1st, 1v) in de tweede losse vanaf de haaknaald,
(1st, 1v) in de volgende 2 steken,
(1st, 1v, 1st) in de laatste steek, keer je werk (10)

Rij 2:
3l, (1v, 1st, 1v) in de eerste steek,
*1st in de volgende steek, 1v in de volgende steek* herhaal tot het eind,
(1st, 1v, 1st) in de laatste steek, keer je werk (14)

Rij 3 – 25 (23 rijen):
Herhaal rij 2 (stekentelling vind je onderaan deze pagina)
Mijn kleur veranderde voor het eerst na rij 25.

Twee rijen met lossenboogjes

Rij 26:
6l, 1v in de eerste steek,
*5l, sla 3 steken over, 1v in de volgende steek* herhaal tot het eind,
5l, 1v in de laatste steek, keer je werk (28v, 28 boogjes)

Rij 27:
6l, 1v in de eerste lossenboog, *5l, 1v in de volgende lossenboog* herhaal tot het eind, keer je werk (28 lossenboogjes)

Rij 28:
3l, (1v, 1st, 1v) in de eerste steek,
*(1st, 1v, 1st) in de volgende lossenboog, 1v in de volgende steek* herhaal tot het eind,
(1st, 1v, 1st) in de laatste steek, keer je werk (114)

Rij 29 – 50 (22 rijen):
Herhaal rij 2 (stekentelling vind je onderaan deze pagina)
Mijn kleur veranderde voor de tweede keer na rij 36 en voor de derde keer na rij 44.

Opmerking: als je een kleinere cake gebruikt of een kleinere sjaal wil, sla dan wat rijen over tussen rij 29 en 50. Herhaal toer 2 bijvoorbeeld maar tot en met rij 44 (16 rijen) of tot je bij je derde kleurwisseling bent.

Drie rijen met lossenboogjes

Rij 51:
Herhaal rij 26 (52 lossenboogjes)

Rij 52:
Herhaal rij 27 (52 lossenboogjes)

Rij 53:
Herhaal rij 27 (52 lossenboogjes)
Mijn kleur veranderde voor de vierde keer na rij 53.

Rij 54:
Herhaal rij 28 (210)

Rij 55 – 73 (20 rijen):
Herhaal rij 2 (stekentelling vind je onderaan deze pagina)
Mijn kleur veranderde voor de vijfde keer na rij 57 en voor de zesde keer na rij 64.

Opmerking: Vanaf nu kan je gewoon door blijven haken tot je geen garen meer over hebt of tot je de sjaal lang genoeg vindt. Mijn cake was op na rij 73, maar als je nog iets over hebt, kan je ervoor kiezen door te haken.

Als je een kleinere cake gebruikt of als je een kleinere sjaal wil, herhaal rij 2 dan tot je de sjaal groot genoeg vindt.

Stekentelling

Het overzicht hieronder laat zien hoeveel steken je aan het eind van elke rij hoort te hebben. Ik heb het aantal steken tot aan rij 75 weergegeven voor het geval je de sjaal groter wil maken.

Stekentelling die je hoort te hebben aan het eind van elke toer van deze ronde gehaakte sjaal

Blocken

Wanneer je klaar bent, zorg dan dat je je sjaal blockt, zodat de randen perfect recht worden. Blocken is eenvoudig: gebruik spelden om je sjaal in de juiste vorm vast aan een yogamat, deken of foamblocken (je weet wel, die foam puzzelstukken waar kinderen mee spelen) vast te pinnen en spuit je sjaal nat. Je kan het eventueel ook wassen. Laat het vervolgens drogen. Haal de spelden er weer uit en je sjaal blijft in de perfecte vorm staan, klaar om gedragen te worden!

Deel een foto!

Als je deze sjaal gaat haken, zou ik het leuk vinden een foto te zien. Je kan mij taggen op Instagram @wilmawestenberg. Klik hier om het patroon aan je Ravelry rij toe te voegen.


Ontvang meldingen van mijn haakpatronen in je mailbox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *