Home » Knotmuts

Knotmuts

free crochet pattern puff stitch bun hatTerwijl ik nog bezig was met een muts, zag ik op Facebook de nieuwste trend voorbij komen: mutsen waarbij je een gat overhoudt waar je je haar doorheen kan doen. Als je je haar dan in een rommelige knot – of staart – doet, geeft dat een leuk effect. Ik heb de muts waar ik mee bezig was afgemaakt in deze stijl. Hieronder vind je het patroon voor de knotmuts.

Benodigdheden:
Haaknaald 6mm
1 bol acryl of katoen dat bij deze haaknaald past. Ik gebruikte stonewashed van de Action.

Afkortingen:
**: herhaal wat binnen de sterretjes staat
(): het getal tussen de haakjes aan het eind van een zin is het aantal steken dat je moet hebben aan het eind van de toer

Video tutorial
Voor onderstaand patroon heb ik een video gemaakt waarin je kan zien hoe de muts gehaakt wordt.

Onderste randje
Toer 1: 8 lossen
Toer 2: sla 1 losse over, 7 halve stokjes, 1 keerlosse (7)
Toer 3 t/m 61: 7 halve stokjes in de achterste lus, 1 keerlosse (7)
Je hebt nu een lange band gehaakt. Pas het even om je hoofd voor de juiste omtrek. Afhankelijk van welk garen je gebruikt, kan het zijn dat je nog wat meer toeren moet maken of juist wat minder. Met mijn garen was de band lang genoeg bij toer 61. Als de band lang genoeg is, houd dan beide uiteinden tegen elkaar en haak het aan elkaar met halve vasten.

Puff steek muts
Als je de band tot toer 61 gehaakt hebt, dan kan je hier 30 puff steken in maken. Mocht je meer of minder toeren gemaakt hebben, pas onderstaande getallen dan aan naar je eigen omvang.
Toer 1: haak 60 vasten aan de zijkant van de band (60)
Toer 2 t/m 10: Haak 30 puff steken en sluit de toer af met een halve vaste (30)
Pas ook hier weer de muts op je hoofd om te kijken of de muts lang genoeg is. Bij mij was het lang genoeg na 9 toeren met puff steken. Als de muts lang genoeg is, begin dan met minderen.
Toer 11: *3 puff steken, 2 puff steken samen* (herhaal 6x) (24)
Toer 12: *2 puff steken, 2 puff steken samen* (herhaal 6x) (18)
Toer 13: *1 puff steek, 2 puff steken samen* (herhaal 6x) (12)
Als je het gat kleiner wil, minder dan nog een toer
Toer 12: *2 puff steken samen* (herhaal 6x) (6)
Laatste toer: haak in elke steek een vaste om het gat mooi af te ronden

Mocht je nog nooit de puff steek gehaakt hebben, bekijk dan mijn filmpjes hieronder. In het filmpje praat ik Engels, maar met de beelden erbij moet het lukken.

OPGELET: Voor de teksten, afbeeldingen, patronen en de inhoud van documenten op deze website berust het auteurs- of publicatierecht. Deel gerust de link naar een patroon, maar het kopiëren, dupliceren, reproduceren of verkopen van een patroon is niet toegestaan. Gemaakte creaties aan de hand van de patronen op deze website mogen uiteraard wel gewoon verkocht worden.


Print en deel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *