Home » Losse boogjes sjaal

Losse boogjes sjaal

Losse boogjes sjaal gratis haakpatroon haken
Een nieuwe sjaal voor de koude wintermaanden! Mijn moeder kwam op het idee om een extra brede sjaal te maken die je heerlijk om je schouders kan slaan. En natuurlijk kan je ‘m zoals een gewone sjaal om je nek dragen. Het design is enorm simpel met een leuk detail in het midden. Simpel, maar ook weer niet te simpel! Het patroon is daardoor erg eenvoudig en ook geschikt voor beginners.

Voor deze sjaal heb ik een nieuwe ‘yarn cake’ gebruikt genaamd ‘Romance Merino Silk’. Het is een cake die met de hand geverfd is door Katrin uit Oostenrijk. Ze verkoopt haar handgeverfde cakes via Etsy en heeft echt geweldige kleuren in haar shop. Als je de normale dikte (genaamd fingering yarn) gebruikt, zijn er twee opties: Merino-silk en Merino-twin. Merino-silk is perfect voor dingen zoals sjaals en omslagdoeken. Het drapeert prachtig en heeft een mooie glans door de zijde-inhoud (silk). De Merino-twin is perfect voor kledingstukken zoals vestjes die vaak gewassen moeten worden.

Video

Ik heb een Engels filmpje gemaakt waarin ik laat zien hoe je de sjaal haakt. Het is veelal herhaling, dus veel stukken heb ik even doorgespoeld. Het geschreven patroon vind je hieronder.

Benodigdheden:

– 1 Romance Gradient Yarn Cake (Merino-Silk), selecteer fingering yarn 1000m. Als je een goedkopere optie wil, dan kan je hier dezelfde cake krijgen zonder silk.
– Haaknaald 5mm

Afkortingen/steken die gebruikt worden:

l: losse
hv: halve vaste
v: vaste
hst: half stokje
st: stokje
keer: keer je werk
**: herhaal wat binnen de sterretjes staat
(): Het aantal steken dat je moet hebben aan het eind van de toer

Opmerkingen

– De sjaal wordt heen en weer gehaakt, wat betekent dat je na elke rij de sjaal keert
– Ik heb de keerlossen niet meegerekend in het aantal steken

Patroon

Start met 73 lossen, draai je werk
Rij 1: 1 halve vaste in de tweede losse vanaf de haaknaald, *1 stokje in de volgende 2 steken, 1 halve vaste in de volgende 2 steken* herhaal 17x, 1 stokje in de volgende 2 steken, 1 halve vaste in de laatste steek, 2 lossen, keer (72)

Opmerking: haak nu aan de andere kant van de beginlossen

Rij 2: 1 half stokje in elke steek, 2 lossen, keer (72)

Rij 3: 1 half stokje in de volgende 20 steken, *7 lossen, sla 6 steken over, 1 half stokje in de volgende 20 steken* 2x, 2 lossen, keer (72 of 74 als je de 2 extra lossen meetelt)

Rij 4: 1 half stokje in de volgende 20 steken, *6 lossen, sla 6 steken over, 1 half stokje in de volgende 20 steken* 2x, 2 lossen, keer (72)

Rij 5: 1 half stokje in de volgende 20 steken, *3 lossen, 1 vaste in de vierde losse van de eerste lossenboog (haak het om de tweede lossenboog), 3 lossen, 1 half stokje in de volgende 20 steken* 2x, 2 lossen, keer (72 of 74 als je de 2 extra vasten meetelt)

Herhaal rijen 3 tot 5 tot de cake op is of tot de sjaal lang genoeg is.

Afwerking

Laatste rij voor de rand: 1 half stokje in elke steek, keer (72)

Randje: 1 halve vaste in de eerste steek, *1 stokje in de volgende 2 steken, 1 halve vaste in de volgende 2 steken* herhaal 17x, 1 stokje in de volgende 2 steken, 1 halve vaste in de laatste steek (72)

OPGELET: Voor de teksten, afbeeldingen, patronen en de inhoud van documenten op deze website berust het auteurs- of publicatierecht. Deel gerust de link naar een patroon, maar het kopiëren, dupliceren, reproduceren of verkopen van een patroon is niet toegestaan. Gemaakte creaties aan de hand van de patronen op deze website mogen uiteraard wel gewoon verkocht worden.


Print en deel:

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *