Home » Love Your Granny Square Kussen

Love Your Granny Square Kussen

Leer dit kleurrijke vierkante kussen haken en voeg een uniek tintje toe aan je kamer! Het kussen kan zo groot worden gemaakt als je wil. Het enige dat je hoeft te doen, is het patroon meerdere malen te herhalen. Voor dit project kan je elk soort garen gebruiken; ik gebruikte een ‘yarn cake’ waardoor de kleuren automatisch heel subtiel overlopen. Het is een eenvoudig patroon en bevat een video tutorial.

Voeg dit patroon toe aan je favorieten op Ravelry (bedankt!) | PIN dit patroon op Pinterest

Granny square kussen haken - patroon door wilmade

Over het patroon

Dit patroon is een simpele herhaling van mijn Love Your Granny Square patroon. Het patroon bestaat uit lossen, vasten en (reliëf)stokjes. Het enige dat je hoeft te doen, is 9 rijen herhalen totdat je het kussen groot genoeg vindt. Om tijd, werk en garens te besparen, heb ik het gehaakte vierkant op een kussen genaaid. Zo hoef je geen achterkant te haken.

achterkant kussen

Over het garen

Voor dit ontwerp kan je elk garen gebruiken dat je wil. Ik heb Katia Silk Degradé gebruikt en kon hiermee 2 kussens maken (1 groot, 1 klein). Het mooie van dit garen is dat het automatisch van kleur verandert met een mooi overloopeffect.

Katia Silk Degrade - gradient yarn cakes

Granny Square kussen haken

Love Your Granny Square kussen haken - crochet pillow cover pattern pinterest pin

Materialen

– Je kan elk soort garen gebruiken. Ik gebruikte 1 bol Katia Silk Degradé (600m/150g)

– Haaknaald 4mm

– Kussen 50×50 cm – ik gebruikte ULLKAKTUS van IKEA

– Schaar

– Naald en draad voor het vastnaaien op een kussen (naaimachine kan ook)

Afmetingen

50 x 50 cm

Stekenverhouding

17 stokjes en 10 rijen zijn gelijk aan een vierkant van 10×10 cm

Steken die gebruikt worden

– l: losse
– v: vaste
– st: stokje
– rsta: reliëfstokje achterlangs
– 2 st cluster: cluster van 2 stokjes. Sla om, steek naald in steek, haal lus op, sla om, haal door 2 lusjes. Sla om, steek naald in dezelfde steek, haal lus op, sla om, haal door 2 lusjes, sla om, haal door alle 4 de lusjes.

Opmerkingen

– Dit patroon wordt in rondes gehaakt

– Rondes beginnen en eindigen altijd in dezelfde hoek

– Halve vasten tellen niet als een steek

– De 2 lossen in de hoeken worden niet meegerekend in de telling

Video

Leer een granny square haken aan de hand van mijn video (de Nederlandse beschrijving vind je hieronder).

Klik hier om de video op YouTube te bekijken

Patroon

Start met 4 lossen en een halve vaste in de eerste losse om een ring te vormen.

Ronde 1:
5 lossen (telt als stokje en 2 lossen), [3 stokjes, 2 lossen], 2 stokjes, halve vaste in de derde losse, halve vaste in de hoek (4 setjes van 3 st)

Ribbels

Ronde 2:
5 lossen, 1 stokje in dezelfde hoek, *1 reliëfstokje achterlangs in elke steek, (1 stokje, 2 lossen, 1 stokje) in de hoek, herhaal vanaf * nog 2 keer, 1 reliëfstokje achterlangs in elke steek, halve vaste in de derde losse, halve vaste in de hoek (4 setjes van 5 st)

Ronde 3:
5 lossen, 2 stokjes in de hoek, *1 stokje in elke steek, (2 stokje, 2 lossen, 2 stokje) in de hoek, herhaal vanaf * nog 2 keer, 1 stokje in elke steek, 1 stokje in de hoek voor de lossen, halve vaste in de derde losse, halve vaste in de hoek (4 setjes van 9 st)

Ronde 4:
herhaal ronde 2 (4 setjes van 11 st)

Ronde 5:
5 lossen, 2 stokjes in de hoek, *sla eerste steek over, 1 stokje in elke steek, (3 stokje, 2 lossen, 2 stokje) in de hoek, herhaal vanaf * nog 2 keer, sla eerste steek over, 1 stokje in elke steek, 2 stokjes in de hoek voor de lossen, halve vaste in de derde losse, halve vaste in de hoek (4 setjes van 15 st)

Boogjes

Ronde 6:
5 lossen, 2 stokjes in de hoek, *1 losse, sla 1 steek over, [2 st cluster in de volgende steek, 1 losse, sla 1 steek over] herhaal tot het eind van de rij, (2 st cluster, 2 lossen, 2 st cluster) in de hoek, herhaal vanaf * 2 keer, herhaal nog 1 keer maar vervang de laatste hoek door 1 stokje voor de 5 lossen, halve vaste in de derde losse, halve vaste in de hoek (4 setjes van 9 st clusters)

Ronde 7:
4 lossen, 2 halve stokjes in de hoek, *2 lossen, [1 vaste in de volgende lossenboog, 3 lossen] herhaal tot het eind van de rij, 1 vaste in de laatste lossenboog, 2 lossen, (2 halve stokjes, 2 lossen, 2 halve stokjes) in de hoek, herhaal vanaf * 2 keer, herhaal nog 1 keer maar vervang de laatste hoek door 1 half stokje in de hoek voor de 4 lossen, half stokje in de 2e losse, half stokje in de hoek (4 setjes van 9 lossenbogen, 8 vasten)

Ronde 8:
herhaal ronde 7 (4 setjes van 10 lossenboogjes, 9 vasten)

Ronde 9:
5 lossen, 2 stokjes in de hoek, *1 losse, sla 1 steek over, [st cluster in de volgende lossenboog, 1 losse, sla 1 steek over] herhaal tot het eind van de rij, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de hoek, herhaal vanaf * 2 keer, herhaal nog 1 keer maar vervang de laatste hoek door 1 stokje voor de 5 lossen, halve vaste in de derde losse, halve vaste in de hoek (4 setjes van 10 st clusters, 4 stokjes)

Stokjes

Ronde 10:
5 lossen, 2 stokjes in de hoek, *1 stokje in de volgende 2 steken, [1 stokje in de volgende lossenboog, 1 stokje in de volgende st cluster] tot het eind van de rij, 1 stokje in de laatste 2 stokjes, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de hoek, herhaal vanaf * 2 keer, herhaal nog 1 keer maar vervang de laatste hoek door 1 stokje voor de 5 lossen, halve vaste in de derde losse, halve vaste in de hoek (4 setjes van 29 stokjes)

Je kan de granny square zo groot maken als je wil door ronde 2 t/m 10 te herhalen.

Ronde 11 – 28:
Herhaal ronde 2 – 10 nog twee keer

Stekentelling

In het overzicht hieronder vind je het aantal steken dat je aan het eind van elke ronde hoort te hebben.

Love my Granny Square pillow stitch count

In elkaar zetten

Naai je gehaakte vierkant met naald en draad op het kussen. Als je een naaimachine hebt, gaat het nog sneller. Je kan het ook op een kussenhoes met rits naaien, dan kan je het eenvoudiger verwijderen en wassen.

Deel een foto!

Ga je ook een kussen haken, dan zou ik het heel leuk vinden een foto te zien. Je kan mij taggen op Instagram @wilmawestenberg. Klik hier om het patroon aan je Ravelry favorieten toe te voegen.

Vragen?

Heb je vragen over dit patroon of een van mijn andere patronen, word dan lid van mijn Facebook Group. Deze groep heb ik speciaal gemaakt voor het delen van haakfoto’s en elkaar te helpen met vragen.


Meer gratis haakpatronen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *