Home » Love Your Granny Square patroon

Love Your Granny Square patroon

Hier is ‘ie dan: mijn allereerste granny square! Deze simpele vierkant is gemaakt met lossen, vasten en (reliëf)stokjes. Het kan gebruikt worden voor veel verschillende projecten: kussens, (baby) dekens, vestjes, tassen.. Leer een granny square haken met prachtige textuur dankzij dit gratis haakpatroon en bijbehorende video!

Voeg dit patroon toe aan je favorieten op Ravelry (bedankt!) | PIN dit patroon op Pinterest

Love Your Granny Square patroon door Wilmade - FREE

Over het patroon

In al die jaren dat ik haak, heb ik nog nooit een granny square gemaakt. Nog nooit. Tot vandaag. Ik wilde graag een simpele vierkant ontwerpen die je zo groot kan maken als je maar wil door eenvoudig het patroon te blijven herhalen.

Het ontwerp is geïnspireerd door mijn This Is Me Sjaal. Ik hou van de combinatie van textuur en lossenboogjes. Het patroon bestaat uit 9 rijen die net zo vaak herhaald worden tot je het groot genoeg vindt. De enige steken die je hoeft te kennen, zijn vasten, (reliëf)stokjes en lossen. Als ik een granny square kan maken, kan jij het ook!

Granny Square haakpatroon - baby blanket by wilmade

Over het garen

Voor dit ontwerp kan je elk garen gebruiken dat je wil. Ik heb Katia Fair Cotton gebruikt, een biologisch katoen. Het is milieuvriendelijk, vrij van giftige stoffen en geschikt voor de gevoelige huid. Voor de babydeken heb ik 1 bol Katia Fair Cotton Craft gebruikt. Ik heb ook een groot kussen gemaakt, daarvoor gebruikte ik Katia Silk Degradé. Dit garen verandert automatisch van kleur met een heel mooi overloopeffect.

Granny square haakpatroon - pillow by Wilmade

Granny Square haken

Love Your Granny Square - pinterest pin wilmade

Materialen

– Je kan elk soort garen gebruiken. Ik gebruikte 1 bol Katia Fair Cotton (155m/50g).

– Haaknaald 4mm

– Schaar

– Stopnaald

Afmetingen

20 x 20 cm

Stekenverhouding

17 stokjes en 10 rijen zijn gelijk aan een vierkant van 10×10 cm

Steken die gebruikt worden

– l: losse
– v: vaste
– st: stokje
– rsta: reliëfstokje achterlangs
– 2 st cluster: cluster van 2 stokjes. Sla om, steek naald in steek, haal lus op, sla om, haal door 2 lusjes. Sla om, steek naald in dezelfde steek, haal lus op, sla om, haal door 2 lusjes, sla om, haal door alle 4 de lusjes.

Opmerkingen

– We werken in het rond met de goede kant naar voren

– We starten en eindigen altijd in dezelfde hoek

– Halve vasten tellen niet als een steek

Video

Leer een granny square haken aan de hand van mijn video (de Nederlandse beschrijving vind je hieronder).


Klik hier om de video op YouTube te bekijken

Patroon

Start met 4 lossen en een halve vaste in de eerste losse om een ring te vormen.

Ronde 1:
5 lossen (telt als stokje en 2 lossen), [3 stokjes, 2 lossen], 2 stokjes, halve vaste in de derde losse, halve vaste in de hoek (4 setjes van 3 st)

Ribbels

Ronde 2:
5 lossen, 1 stokje in dezelfde hoek, *1 reliëfstokje achterlangs in elke steek, (1 stokje, 2 lossen, 1 stokje) in de hoek, herhaal vanaf * nog 2 keer, 1 reliëfstokje achterlangs in elke steek, halve vaste in de derde losse, halve vaste in de hoek (4 setjes van 5 st)

Ronde 3:
5 lossen, 2 stokjes in de hoek, *1 stokje in elke steek, (2 stokje, 2 lossen, 2 stokje) in de hoek, herhaal vanaf * nog 2 keer, 1 stokje in elke steek, 1 stokje in de hoek voor de lossen, halve vaste in de derde losse, halve vaste in de hoek (4 setjes van 9 st)

Ronde 4:
herhaal ronde 2 (4 setjes van 11 st)

Ronde 5:
5 lossen, 2 stokjes in de hoek, *sla eerste steek over, 1 stokje in elke steek, (3 stokje, 2 lossen, 2 stokje) in de hoek, herhaal vanaf * nog 2 keer, sla eerste steek over, 1 stokje in elke steek, 2 stokjes in de hoek voor de lossen, halve vaste in de derde losse, halve vaste in de hoek (4 setjes van 15 st)

Boogjes

Ronde 6:
5 lossen, 2 stokjes in de hoek, *1 losse, sla 1 steek over, [2 st cluster in de volgende steek, 1 losse, sla 1 steek over] herhaal tot het eind van de rij, (2 st cluster, 2 lossen, 2 st cluster) in de hoek, herhaal vanaf * 2 keer, herhaal nog 1 keer maar vervang de laatste hoek door 1 stokje voor de 5 lossen, halve vaste in de derde losse, halve vaste in de hoek (4 setjes van 9 st clusters)

Ronde 7:
4 lossen, 2 halve stokjes in de hoek, *2 lossen, [1 vaste in de volgende lossenboog, 3 lossen] herhaal tot het eind van de rij, 1 vaste in de laatste lossenboog, 2 lossen, (2 halve stokjes, 2 lossen, 2 halve stokjes) in de hoek, herhaal vanaf * 2 keer, herhaal nog 1 keer maar vervang de laatste hoek door 1 half stokje in de hoek voor de 4 lossen, half stokje in de 2e losse, half stokje in de hoek (4 setjes van 9 lossenbogen, 8 vasten)

Ronde 8:
herhaal ronde 7 (4 setjes van 10 lossenboogjes, 9 vasten)

Ronde 9:
5 lossen, 2 stokjes in de hoek, *1 losse, sla 1 steek over, [st cluster in de volgende lossenboog, 1 losse, sla 1 steek over] herhaal tot het eind van de rij, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de hoek, herhaal vanaf * 2 keer, herhaal nog 1 keer maar vervang de laatste hoek door 1 stokje voor de 5 lossen, halve vaste in de derde losse, halve vaste in de hoek (4 setjes van 10 st clusters, 4 stokjes)

Stokjes

Ronde 10:
5 lossen, 2 stokjes in de hoek, *1 stokje in de volgende 2 steken, [1 stokje in de volgende lossenboog, 1 stokje in de volgende st cluster] tot het eind van de rij, 1 stokje in de laatste 2 stokjes, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de hoek, herhaal vanaf * 2 keer, herhaal nog 1 keer maar vervang de laatste hoek door 1 stokje voor de 5 lossen, halve vaste in de derde losse, halve vaste in de hoek (4 setjes van 29 stokjes)

Je kan de granny square zo groot maken als je wil door ronde 2 t/m 10 te herhalen.

Deel een foto!

Mocht je ook een granny square haken, dan zou ik het leuk vinden een foto te zien. Je kan mij taggen op Instagram @wilmawestenberg. Klik hier om het patroon aan je Ravelry favorieten toe te voegen.

Vragen?

Heb je vragen over dit patroon of een van mijn andere patronen, word dan lid van mijn Facebook Group. Deze groep heb ik speciaal gemaakt voor het delen van haakfoto’s en elkaar te helpen met vragen.


Ontvang meldingen van mijn haakpatronen per mail

Meer gratis haakpatronen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *