Home » Miss Mille Sjaal

Miss Mille Sjaal

Vandaag deel ik een speciale gehaakte sjaal met jullie: de Miss Mille Sjaal. Het is een vrij eenvoudig patroon: de sjaal zelf is gemaakt met stokjes en de witte ruitjes zijn gemaakt met halve vasten. Dit is het vierde ontwerp in mijn speciale serie patronen die ik maak ter ere van mijn lotgenoten.

Miss Mille Scarf - free crochet scarf pattern - blue side

Over Mille

De Miss Mille Sjaal is ontworpen ter ere van Mille, een 6 jaar oud meisje uit Denemarken. Ze heeft een jonger broertje en samen met hun ouders wonen ze ongeveer een uur bij Kopenhagen vandaan. Mille is heel goed in rolschaatsen en heeft zelfs de 7e plaats behaald bij de nationale kampioenschappen. Omdat ze meedoet aan wedstrijden, draagt ze vaak prachtige outfits.

Ik herken veel van mijzelf in Mille en ik hoop dat ik haar binnenkort kan ontmoeten. Denemarken is ‘maar’ 7 uur rijden met de auto (vanuit Duitsland). Van alle lotgenoten woont zij het meest in de buurt.

The one and only Mille - Miss Mille Scarf - free crochet scarf pattern

Over het ontwerp

Net als mijn vorige drie patronen in deze speciale serie heb ik geprobeerd het patroon zo simpel mogelijk te houden. Ik besloot een eenvoudige gehaakte sjaal te maken maar dan net een tikkie anders. Met halve vasten en wit garen heb ik ruitjes erop gemaakt zodat het net wat chiquer werd.

Aan de linkerkant zie je de voorkant en aan de rechterkant zie je de achterkant van de stekenMiss Mille Scarf - free crochet scarf pattern - both blue sides

Ik heb verloopgaren gekozen met dezelfde kleuren als Milles rolschaatsoutfit: blauw, paars en roze. De ruitjes zijn met wit gemaakt zodat ze er flink uitspringen.

Links: de halve vasten van voren – rechts: de achterkant van de halve vasten
Miss Mille Scarf - free crochet scarf pattern - both sides wo line

Het garen

Voor deze gehaakte sjaal heb ik een Scheepjes Whirl gebruikt in de kleur Rosewater Cocktail. Ik heb alleen het blauwe, paarse en roze gedeelte gebruikt. Ik ben helemaal weg van het mooie, subtiele kleurverloop. Je hoeft verder ook niet rekening te houden met het wisselen van kleuren en eindjes weg te werken, ideaal. Een bol heeft een looplengte van 1000m en weegt 220g. Het gele gedeelte dat ik over hield, bewaar ik voor een ander project later dit jaar.

Voor de witte ruiten heb ik Scheepjes Whirlette gebruikt, wat hetzelfde als de Scheepjes Whirl is, maar dan gewoon in 1 kleur. Je kan echter elk witte katoen gebruiken.

Scheepjes Whirl Rosewater Cocktail 776

Over deze speciale serie patronen

Ik ben geboren met een goedaardige tumor in mijn gezicht. Meer dan 22 jaar wisten doktoren niet wat ik precies had. In 2017 deed ik een second opinion en werd ik gediagnosticeerd met een super zeldzame aandoening. Ik begon meteen via Google te zoeken naar lotgenoten.

Tot nu toe heb ik zo’n 20 mensen gevonden verspreid over heel de wereld. Het is bizar hoeveel we gemeen hebben en hoeveel we op elkaar lijken. Ik ben heel dankbaar dat ze in mijn leven zijn gekomen.

Veel van mijn komende patronen, waaronder dit patroon, zijn speciale ontwerpen geïnspireerd door en een ode aan mijn nieuwe ‘tweede familie’ die een groot impact op mij hebben.

> Lees meer over mij
> Lees meer over deze speciale serie patronen

Miss Mille Scarf - free crochet scarf pattern - ladder 2

Miss Mille Sjaal patroon

Materialen

1 Scheepjes Whirl, kleur Rosewater Cocktail 776

1 Scheepjes Whirlette of ander wit katoen

Haaknaald 3.5 mm

Steekmarkeerders

Afmetingen

Hoogte: 200 cm / 79”
Breedte: 20 cm / 8”

Steekverhouding

22 stokjes breed en 10 rijen hoog zijn gelijk aan een vierkant van 10×10 cm

Steken die gebruikt zijn

– l: losse
– hv: halve vaste
– st: stokje

Video

Hieronder vind je een video in het Engels. Ook als je geen Engels kan, moet het met onderstaand patroon erbij zeker lukken! 🙂

* Klik hier om de video op YouTube te openen

Opmerkingen

– Ik haakte geen 3 lossen als eerste steek, maar gebruikte een andere techniek waarbij de eerste steek meer op een stokje lijkt. Je kan zien hoe ik dat doe in de video hierboven. Je kan ook gewoon 3 lossen haken als eerste steek als je dat fijner vindt!

Miss Mille Sjaal patroon

Rij 1:
Haak 48 lossen (45 + 3 keerlossen), keer je werk en haak 45 stokjes (45)

> of zet al hakend 45 stokjes op (zie video)

Rij 2:
1 stokje in elke steek, keer je werk (45)

Herhaal rij 2 tot je 199 rijen hebt gehaakt. Je kan ook stoppen wanneer je geen garen meer hebt of denkt dat de sjaal lang genoeg is. Je moet echter wel een aantal rijen hebben dat een meervoud is van 11+1, dus bijvoorbeeld 155, 166, 177, 188, 199, 210, 221 rijen, etc.

Uitleg voor de ruiten

– Elk vierkantje in de tekening hieronder staat voor 1 stokje

– Maak 2 halve vasten in elk stokje: 1 in het midden van het stokje en 1 aan de bovenkant (gewoon door de lusjes) van het stokje.

– Plaats voordat je begint de steekmarkeerders op alle aangegeven plekken. Zo zie je waar je moet beginnen en eindigen.

– Probeer de halve vasten losjes te haken. Als je merkt dat je te strak gaat haken, gebruik dan een grotere haaknaald.

Miss Mille Scarf - free crochet scarf pattern - placing stitch markers

Hulp met het plaatsen van steekmarkeerders
Plaats een steekmarkeerder in..
– de 1e, 23e en 45e steek van rij 1
– de 12 en 34e steek van rij 12
– de 1e, 23e en 45e steek van rij 23
– de 12 en 34e steek van rij 34
– de 1e, 23e en 45e steek van rij 45
– de 12 en 34e steek van rij 56
– de 1e, 23e en 45e steek van rij 67
– de 12 en 34e steek van rij 78
– de 1e, 23e en 45e steek van rij 89
– de 12 en 34e steek van rij 100
– de 1e, 23e en 45e steek van rij 111
– de 12 en 34e steek van rij 122
– de 1e, 23e en 45e steek van rij 133
– de 12 en 34e steek van rij 144
– de 1e, 23e en 45e steek van rij 155
– de 12 en 34e steek van rij 166
– de 1e, 23e en 45e steek van rij 177
– de 12 en 34e steek van rij 188
– de 1e, 23e en 45e steek van rij 199

Hoe je je garen aanhecht in de eerste steekMiss Mille Scarf - free crochet scarf pattern - how to start surface slip stitch

Foutjes? Geen zorgen!
Als je merkt dat je niet eindigt waar je moet eindigen (de steekmarkeerder..), niet gevreesd! Het gebeurde mij ook regelmatig. Je zult merken dat het na wat oefenen steeds beter gaat en je precies weet waar je moet insteken. Je kan ook vrij eenvoudig zien waar je de fout in gegaan bent, uithalen en vanaf daar weer verder haken.
Miss Mille Scarf - free crochet scarf pattern - diamond graph

Deel een foto!

Als je deze gehaakte sjaal gaat maken, zou ik het leuk vinden een foto te zien. Je kan mij taggen op Instagram @wilmawestenberg. Klik hier om het patroon aan je Ravelry lijst toe te voegen.

Vragen?

Mocht je vragen hebben over mijn patronen, word dan lid van mijn haakgroep op Facebook. In deze groep kan je foto’s delen, vragen stellen en elkaar helpen.


Ontvang meldingen van mijn haakpatronen in je mailbox!

Want more of my free crochet patterns?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *