Home » Never ending sjaal

Never ending sjaal

Vandaag leer ik jullie een sjaal haken voor beginners. Het is een eenvoudig haakpatroon waarbij je alleen de basissteken hoeft te kennen: vasten en halve stokjes. De sjaal wordt van beneden naar boven gehaakt en er wordt gemeerderd aan beide uiteindes. Dit haakpatroon bestaat uit slechts 3 rijen: zo simpel is het! Dus beginners, ga aan de slag met je eerste gehaakte sjaal en dit gratis haakpatroon (inclusief video)!

Never ending sjaal gratis haakpatroon - sjaal haken voor beginners

Sjaal haken voor beginners

Voor deze sjaal heb ik een yarn cake gebruikt. Eigenlijk maakt het niet uit wat voor ’n sjaal je haakt, alles wat je maakt van een cake met subtiele kleurovergangen wordt mooi. Aangezien de zomer voorbij is, heb ik wat donkerdere kleuren gekozen: blauw, grijs en zwart. Ik vind de sjaal erg chique staan op een zwart (of blauw) jurkje.

Never ending sjaal gratis haakpatroon haken voor beginners

De Never ending sjaal heb ik ‘never ending’ genoemd omdat er letterlijk geen eind is. Je kan net zo lang doorhaken tot je de sjaal lang genoeg vindt of wanneer je garen op is… zoals ik deed! Ik bleef net zolang haken tot de cake van 1000m op was.

Wat ook geweldig is aan deze sjaal, is dat je er niet bij na hoeft te denken. Het patroon is zo eenvoudig dat je na 1 toer uit je hoofd weet wat je moet doen. Het is een heerlijk project voor in de auto, trein of voor de tv. Een perfecte sjaal voor beginners én gevorderden!

Never ending sjaal gratis haakpatroon sjaal haken voor beginners

Materialen

– 1 yarn cake, 3 draads en 1000m (3 ply, 1094 yards). Ik heb zelf een andere cake gebruikt van een andere winkel, maar die is helaas offline. Ik heb er voor het gemak een geselecteerd die op mijn kleur lijkt, maar kies gerust een andere mooie kleur!
– Haaknaald 3,5mm

Video

Hieronder vind je een Engelse video van 2 minuten met uitleg over deze sjaal. Scroll nog iets verder voor het geschreven patroon.

Steken die gebruikt zijn

l: lossen
v: vasten
hst: half stokje
**: herhaal wat binnen de sterretjes staat
(): het aantal steken dat je aan het eind van de toer hoort te hebben

Never ending sjaal

Begin met 3 lossen

Rij 1: (1 hst, 1v, 1 hst) in de derde losse vanaf de haaknaald, 2 lossen, keer je werk (3)

Rij 2: (1 hst en 1v) in de eerste steek, 1 hst, (1v en 1 hst) in de laatste steek, 2 lossen, keer je werk (5)

Rij 3: (1 hst en 1v) in de eerste steek, *1 hst, 1v*, herhaal deze steken om en om tot het eind (je eindigt altijd met een half stokje omdat we met oneven getallen werken), (1v en 1 hst) in de laatste steek, 2 lossen, keer je werk

Dat is alles! Ik zei toch dat het makkelijk was!? 😉 Ik ben doorgegaan met het herhalen van toer 3 tot mijn cake op was en het is een heerlijk lange sjaal geworden!

Deel je eindresultaat!

Ik zou het super leuk vinden om te zien met welke kleuren en garen je de sjaal gemaakt hebt. Je kan mij taggen op Instagram @wilmawestenberg en het op mijn Facebookpagina delen.

Ontvang een mail wanneer ik een nieuw gratis haakpatroon deel

2 reacties

  1. Hartelijk Dinsdag! Ik haak de sjaal met twee bollen Winterglow van Hobbii dus het wordt echt mega groot. Door de mix van wol en acryl wordt het echt super zacht. Ik heb het patroon alleen niet helemaal goed gelezen dus ik haak een half stokje en een vaste in een steek aan het begin en eind van een toer om te meerderen en de rest haak ik halve stokjes. Dank voor je fijne patronen, de heldere uitleg en de updates op Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *