Home » Perfecte Gift Poncho

Perfecte Gift Poncho

De Perfecte Gift Poncho is een simpel poncho haakpatroon dat lekker snel weghaakt. Ideaal om voor jezelf te haken of cadeau te geven aan je vrienden en familie. Het patroon is zeer beginner-vriendelijk: het enige dat je hoeft te weten is hoe je lossen, stokjes en dubbele stokjes haakt. Zo blijf je warm en comfortabel deze winter!

Bewaar dit patroon op Ravelry | PIN dit patroon op Pinterest

Perfect Gift Poncho - gratis poncho haakpatroon - banner

Over het ontwerp

Dit ontwerp is gemaakt door mijn moeder. Ze wilde een eenvoudige poncho die haar ’s avonds tijdens het haken lekker warm houdt. Ze speelde met wat simpele steken en voila, een snel en eenvoudig poncho haakpatroon was ontstaan!

Haar poncho haakpatroon wordt van boven naar beneden gehaakt en begint met een dichte steek om je nek en schouders warm te houden. Na elke 10 rijen wordt er gewisseld van steek en worden de gaten groter wat voor een mooie losse drapering zorgt. Geen zorgen, zelfs met grotere gaten blijft de poncho enorm warm. In totaal bestaat het patroon uit zo’n 30 rijen.

Weetje: het is zo’n snel project, dat toen mijn moeder klaar was met haar poncho, ze er gauw nog een paar gemaakt heeft voor vrienden en familie. Dat is waarom we voor de naam ‘Perfect Gift Poncho’ gekozen hebben. Hieronder vind je wat foto’s van mij, mijn moeder en mijn oma met de poncho’s die mijn moeder gemaakt heeft.

Perfect Gift Poncho - gratis poncho haakpatroon - Wilma

Over de maat

Dit poncho haakpatroon is beschikbaar in ‘one size fits most’. Zoals je hierboven -en onder op de foto’s kan zien, wordt dezelfde poncho door meerdere mensen gedragen met verschillende maten. Je hoeft dus ook niet bang te zijn dat de maat niet klopt wanneer je de poncho als cadeau voor iemand anders maakt.

Perfect Gift Poncho - gratis poncho haakpatroon - Alice

Perfect Gift Poncho - gratis poncho haakpatroon - Granny

Het garen

Het garen dat mijn moeder gebruikt heeft, komt uit Amerika. Maar geen zorgen: hetzelfde garen is beschikbaar in Europa en wel onder de naam Katia Shadow (100g/190m). Het is duurzaam warm garen, gemarmerd in heel donkere schaduwkleuren. Het leuke streepeffect krijg je vanzelf met dit garen!

Perfect Gift Poncho

Materialen

– 2x Katia Shadow (opmerking: officieel heb je 225g nodig waardoor je net een derde bol nodig hebt, maar afhankelijk van hoe strak of los je haakt, kan je het met 2 bollen van 100g ook redden. En anders kan je altijd nog de laatste rij overslaan).

– Haaknaald 10mm

Maten

Dit patroon is ‘one size fits most’ wat betekent dat het voor alle maten gebruikt kan worden

Afmetingen

Hoogte: 67cm
Breedte: 35cm

Steekverhouding

6 stokjes breed en 5 rijen hoog zijn gelijk aan een vierkant van 10×10 cm

Steken die gebruikt zijn

– stk: steek
– l: losse
– hv: halve vaste
– v: vaste
– st: stokje
– dst: dubbel stokje

Opmerkingen

– Poncho haakpatroon wordt van boven naar beneden gehaakt

– Poncho haakpatroon wordt in doorgaande rondes gehaakt (dus eindig niet met een halve vaste en begin niet met lossen, maar haak lekker door)

Video

Hieronder vind je een video in het Engels. Ook als je geen Engels kan, moet het met onderstaand patroon erbij zeker lukken! 🙂

Klik hier om de video op YouTube te bekijken

Poncho haakpatroon

Begin met 70 lossen en maak een halve vaste in de eerste losse om een ring te vormen. Zorg ervoor dat er geen draai in de lossenketting zit!

Rij 1:
(1v, 2l, 1v) in de eerste stk, sla volgende stk over, *(1v, 2l, 1v) in volgende stk, sla volgende stk over* herhaal tot het eind (70 v)

Maak een hv in de eerst stk en hecht af.

Keer je werk. We gaan aan de andere kant van de lossen werken. Hecht opnieuw aan.

Row 2 working on the other side of the chains

Rij 2:
Herhaal rij 1 (70 v)

*let op dat je de (1v, 2l, 1v) in dezelfde lossen als rij 1 maakt

Rij 3 – 11:
(1v, 2l, 1v) in elke 2-lossen opening (70 v)
*controleer eerst even of je werk niet gedraaid is voordat je verdergaat met rij 3

Rij 12 – 21:
(1st, 2l, 1st) in elke 2-lossen opening (70 st)

Rij 22 – 31:
(1dst, 3l, d1st) in elke 2-lossen opening (70 dst)

*eindig de laatste rij met (1st, 3l, 1st) in de laatste lossen opening, 2 l, hv in volgende stk. Zo zie je straks niet meer waar je geëindigd bent.

Hecht af en werk de losse eindjes weg.

Last stitch of last row

Maten XL, XXL, XXXL

Mijn oma gaf als advies de poncho iets langer te maken vanaf maat XL. Herhaal rij 22 vijf keer extra of totdat je zelf denkt dat het lang genoeg is.

Deel een foto!

Als je dit poncho haakpatroon gaat gebruiken, zou ik het leuk vinden een foto te zien. Je kan mij taggen op Instagram @wilmawestenberg. Klik hier om het patroon aan je Ravelry lijst toe te voegen.

Vragen?

Heb je vragen over dit patroon of een van mijn andere patronen, word dan lid van mijn Facebook Group. Deze groep heb ik speciaal gemaakt voor het delen van haakfoto’s en elkaar te helpen met vragen.


Ontvang meldingen van mijn haakpatronen in je mailbox

Want more of my free crochet patterns?

2 reacties

  1. Hey Wilma ik woon in België en ik zou graag de perfect gift poncho maken voor mezelf maar vind dit garen katia shadow nergens hier kan ik dit in Nederland bestellen of is het daar ook moeilijk om het te verkrijgen. Zou je me anders een ander soort van wol kunnen voorstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *