Home » Simpele muts met dubbele band

Simpele muts met dubbele band

Simpele muts met dubbele band gratis haakpatroon1

Met vreugde breng ik jullie vandaag een nieuw en eenvoudig haakpatroon: een simpele muts met dubbele band. De laatste tijd zag ik super veel mooie gebreide mutsen langskomen die een dubbele band hebben. Ik vond dit een heel goed idee en besloot een gehaakte versie van deze trend uit de breiwereld te maken.

De simpele muts met dubbele band is zoals de naam al zegt heel simpel: de muts is gemaakt met vasten waardoor het ook een mooi project voor beginners is. Het haakt lekker snel weg omdat de muts met een grote haaknaald gemaakt wordt.

De muts houdt je oren dubbel warm door de dubbele voering en ziet er ook nog eens super leuk uit wanneer je aan de binnenkant een andere kleur gebruikt.

Simpele muts met dubbele band gratis haakpatroon

Voor deze muts gebruikte ik het garen Willow & Lark Nest van LoveCrochet.com. Dit garen is nieuw, net in november gelanceerd, en voelt enorm zacht aan doordat het cashmere bevat. Ik vind de combinatie van zulk luxe, zacht garen heel mooi naar voren komen met een simpele steek als vasten. Je kan ook Willow & Lark Ramble gebruiken, die bevatten geen cashmere en zijn wat goedkoper.

Materialen die je nodig hebt

–  Willow & Lark Nest: 2x owl grey (202) en 1x pink rose (221). Ik kwam net iets grijs tekort, vandaar dat je er twee van nodig hebt. Je houdt zoveel over van de tweede bol dat je met 3 grijze bollen 2 mutsen kan maken.
– Haaknaald 6 mm
– Naald om losse eindes weg te werken
– Pom pom (optioneel)

Steken die gebruikt worden

– Vasten
– Hakend opzetten met vasten (lossen + vasten tegelijkertijd)

Afmetingen

Hoogte: 20 cm (wanneer ie plat ligt)
Breedte: 23 cm (wanneer ie plat ligt)
Breedte van de band: 25 cm (wanneer ie plat ligt)
Omtrek past 57 cm

Stekenverhouding/proeflapje

15 vasten en 19 rijen staan gelijk aan 10×10 cm

Opmerkingen

– De muts wordt van onder naar boven gehaakt
– Haak aan het eind van een ronde gewoon door, dus maak geen halve vaste en losse aan het eind van een toer
– Ik begon niet met lossen, maar al hakend zette ik op met lossen en vasten. Je kan in de video iets verderop zien hoe dit moet. Je kan ook gewoon met lossen beginnen, maar dan heb je waarschijnlijk net wat meer steken nodig, omdat het strakker is.
– Iedereen heeft een ander aantal steken nodig door verschil in garendikte en afhankelijk van hoe strak je haakt. Ik had 72 steken nodig.

Video

Ik heb een video gemaakt waarin ik laat zien hoe je de muts maakt. De tekst is in het Engels maar je kan het patroon hieronder erbij houden.
Let op: in de video haak ik met ander garen dan dat hierboven bij materialen vermeld staat. Dat komt doordat ik niet genoeg wol had voor een tweede muts, dus voor de video moest ik ander garen gebruiken. Dat garen was veel dunner, vandaar dat ik 2 draden tegelijk gebruik.

Patroon

> Begin met roze
Ronde 1: Zet hakend op met vasten tot je een ketting van 50cm hebt wanneer je het een beetje uitrekt. Ik had hiervoor 72 steken nodig. Sluit de ketting met een halve vaste in de eerste steek. Gebruik het losse uiteinde om de onderkant van de steek dicht te maken en hecht af.

Ronde 2 – 10 (9 rijen): 1 vaste in elke steek

> Gebruik grijs garen

Ronde 11 – 19 (9 rijen): 1 vaste in elke steek

Voordat je verder gaat, zorg dan dat je alle losse uiteindes afgehecht hebt. Vouw daarna de roze rand naar binnen zodat de goede kant van het grijze gedeelte zichtbaar is.

Ronde 20: 1 vaste in elke steek door zowel de grijze als de roze lusjes

Ronde 21 – 42 ( 22 rijen): 1 vaste in elke steek

> De hoogte hoort nu ongeveer 17 cm te zijn.

Ronde 43: *3 vasten, volgende 2 vasten samen* herhaal tot het eind

Ronde 44: 1 vaste in elke steek

Ronde 45: *2 vasten, volgende 2 vasten samen* herhaal tot het eind

Ronde 46: 1 vaste in elke steek

Ronde 47: *1 vaste, volgende 2 vasten samen* herhaal tot het eind

Ronde 48: 1 vaste in elke steek

Ronde 49: *2 vasten samen* herhaal tot het eind

Bovenkant dichtmaken
Hecht af en laat een lang draad over om dicht te naaien. Gebruik een naald en haal het draad door alle lussen die je nog over hebt. Trek het draad aan. Voeg eventueel een pom pom toe om het af te maken.

En je muts is klaar! Hopelijk houdt deze simpele maar elegante muts je oren dubbel warm. Als je er een maakt, tag me dan op Instagram @wilmawestenberg! Ik ben erg benieuwd welke kleuren je gebruikt hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *