Home » Sjaal met muts (faux fur garen)

Sjaal met muts (faux fur garen)

Haak een warme en zachte sjaal met muts! Met deze 2-in-1 accessoire heb je altijd een sjaal + muts bij de hand. Even geen muts nodig? Dan kan je de muts gewoon omlaag dragen voor een warme nek, ook dat staat erg leuk. De sjaal is volledig gehaakt met vasten en dankzij het dikke fluffy garen haakt het supersnel weg in slechts een paar uurtjes. Scroll naar beneden voor mijn gratis haakpatroon en maak je eigen gehaakte sjaal met muts van faux fur garens!

Faux Fur (nepbont) sjaal met muts - gratis haakpatroon met Katia Polar, Durable Furry, Scheepjes Furry Tales, King Cole Luxury Fur, Mayflower Fake Fur, Alison & Mae Faux Fur action

Over het ontwerp

De sjaal is lang genoeg om 2 keer om je nek te wikkelen en kan eenvoudig aangepast worden (langer, of juist korter). We beginnen met het haken van de sjaal (ipv de muts). Hier is over nagedacht: op deze manier kun je last minute besluiten om alleen de sjaal te maken, bv als je niet genoeg garens meer hebt voor de muts of het haken met nepbont zat bent. Een ander voordeel is dat je de muts eenvoudig groter of kleiner kunt maken.

Faux Fur (nepbont) sjaal met muts - gratis haakpatroon met Katia Polar, Durable Furry, Scheepjes Furry Tales, King Cole Luxury Fur, Mayflower Fake Fur, Alison & Mae Faux Fur action

Over het patroon

Deze gehaakte sjaal met muts is volledig gemaakt met vasten. We haken in rijen heen en weer tot de sjaal lang genoeg is. Daarna haken we een paar extra lossen aan het eind van een rij en gaan we verder met de muts. De muts is een groot vierkant die dubbel wordt vouwen en aan de bovenkant dicht wordt genaaid. Een eenvoudige constructie voor beginners. Hoewel dit faux fur garen een uitdaging kan zijn om mee te werken, zul je merken dat het goed te doen is met een dikke haaknaald zoals 15 mm.

Faux Fur (nepbont) sjaal met muts - gratis haakpatroon met Katia Polar, Durable Furry, Scheepjes Furry Tales, King Cole Luxury Fur, Mayflower Fake Fur, Alison & Mae Faux Fur action

Over het garen

Faux fur garen is 1 van de grootste trends in de haak- en breiwereld sinds 2018. Dit garen is super zacht, fluffy en warm. Dankzij de dikte haakt het ook heerlijk snel weg. Ik heb 3 bollen Katia Polar gebruikt voor deze sjaal met muts. Met dit garen kan het lastig zijn om de steken te zien, maar met een grote haaknaald (15mm in dit geval) is het prima te doen. Mijn tip: probeer de steken te voelen in plaats van te zien, zoals je kan zien in deze Instagram video.

Faux Fur (nepbont) sjaal met muts - gratis haakpatroon met Katia Polar, Durable Furry, Scheepjes Furry Tales, King Cole Luxury Fur, Mayflower Fake Fur, Alison & Mae Faux Fur action Pinterest Pin

Gehaakte sjaal met muts

  • Voeg dit patroon toe aan je favorieten op Ravelry
  • PIN dit patroon op Pinterest

Materialen

Katia Polar (Weight 6/super bulky, 64yds/3.5oz, 60m/100g)
3 bollen kleur 80
of 260 gram van soortgelijk garen

– Haaknaald 15 mm P/Q

– Meetlint

– Stopnaald

– Schaar

Afmetingen

Breedte: 14 cm
Lengte: 162 cm (voordat uiteindes vastgemaakt worden)

Steekverhouding

Met haaknaald 15mm:
5 vasten x 5 rijen =  10 x 10 cm

Steken & afkortingen

– l: losse
– v: vaste

Opmerkingen

– Patroon wordt in 1 geheel gehaakt, beginnend met de sjaal, daarna meteen door met de muts zonder af te hechten en uiteindelijk maken we de uiteindes aan elkaar vast met een stopnaald.

– Keerlossen tellen niet als steek

– Met dit garen is het belangrijk dat je de steken voelt

Video

Hieronder vind je een video in het Engels (de Nederlandse beschrijving vind je hieronder).

Klik hier om de video op YouTube te bekijken

Patroon

Laat een lang draad over om straks de uiteindes dicht te kunnen naaien.

Met haaknaald 15mm, haak 9 lossen.

Rij 1:
1 vaste in de 2e losse vanaf de haaknaald en elke losse tot het eind, 1 losse, keer <8 v>

Rij 2 – 44:
1 vaste in elke steek tot het eind, 1 losse, keer <8 v>

Rij 45:
1 vaste in elke steek tot het eind, 15 lossen, keer <8 v>

Rij 46:
1 vaste in de 2e losse vanaf de haaknaald en de volgende 13 lossen, 1 vaste in de volgende 8 steken, 1 losse, keer <22 v>

Rij 47 – 70 (24 rijen):
1 vaste in elke steek tot het eind, 15 lossen, keer <22 v>

In elkaar zetten

Naai de uiteindes van de sjaal samen met een stopnaald. Vouw daarna de muts door de helft Whip stitch the ends of the scarf together. Fold rectangle (hood) in half and whip stitch the sides of the hood together.

Deel een foto!

Als je deze gehaakte sjaal met muts gaat maken, zou ik het leuk vinden een foto te zien. Je kan mij taggen op Instagram @wilmawestenberg. Klik hier om het patroon aan je Ravelry favorieten toe te voegen.

Vragen?

Heb je vragen over dit patroon of een van mijn andere patronen, word dan lid van mijn Facebook Groep. Deze groep heb ik speciaal gemaakt voor het delen van haakfoto’s en elkaar te helpen met vragen.


Ontvang meldingen van mijn haakpatronen per mail

Meer gratis haakpatronen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *