Home » Tand haken

Tand haken

gratis haak patroon haken tand haken kies verstandskies

Voor de man die al 21 jaar in mijn leven is en waar ik in noodgevallen direct terecht kan (bv de vrijdagavond voordat hij op vakantie gaat). Ik heb het over mijn tandarts natuurlijk! Aangezien ik de afgelopen tijd vaak een bezoekje heb moeten brengen aan mijn tandarts, leek het mij leuk een tand te haken die ik tijdens het eerstvolgende bezoek kan geven.

De tand en/of verstandskies is een origineel cadeau om te geven aan de tandarts. Gewoon, als bedankje voor de inspanningen. Ook is het leuk om aan kleine kinderen te geven, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn voor de tandarts, voor een eerste tandartsbezoek of omdat ze tanden gaan wisselen. Met zo’n schattig knuffeltje kan het niet meer eng zijn toch!?

Afkortingen
V: vaste
2v samen: onzichtbaar minderen. Haak de volgende 2 lusjes samen door alleen in de voorste lusjes te steken.
**: herhaal wat binnen de sterretjes staat
(): het getal tussen de haakjes is het aantal steken dat je moet hebben aan het eind van de toer

Tand basis
Toer 1: 9 lossen (9)
Toer 2: v in 2e v vanaf de naald, 7v, draai 180 graden en ga aan de andere kant van de steken verder met 8v (16)


Toer 3: *2v in 1v* (herhaal 2x), 4v, *2v in 1v* (herhaal 4x), 4v, *2v in 1v* (herhaal 2x) (24)
Toer 4: 1v, *2v in 1v* (herhaal 2x), 6v, *2v in 1v* (herhaal 2x), 2v, *2v in 1v* (herhaal 2x), 6v, *2v in 1v* (herhaal 2x), 1v (32)
Toer 5: 2v, *2v in 1v* (herhaal 2x), 8v, *2v in 1v* (herhaal 2x), 4v, *2v in 1v* (herhaal 2x), 8v, *2v in 1v* (herhaal 2x), 2v (40)
Toer 6: 3v, *2v in 1v* (herhaal 2x), 10v, *2v in 1v* (herhaal 2x), 6v, *2v in 1v* (herhaal 2x), 10v, *2v in 1v* (herhaal 2x), 3v (48)
Toer 7 – 17 : 48v (48) (in totaal 11 toeren)
Niet afhechten, we gaan door met de wortels

Wortels (4x)
Haak voor je met de eerste wortel begint nog 3 vasten zodat je de eerste wortel recht t.o.v. de voorkant begint. Er worden vier wortels gemaakt in groepen van 12 vasten. Herhaal het volgende vier keer:


Toer 18: 12v, halve vaste in de eerste v van de toer (12)
Toer 19: 12v (12)
Toer 20: 10v, 2v samen (11)
Toer 21: 11v (11)
Toer 22: 9v, 2v samen (10)
Toer 23: 8v, 2v samen (9)
Toer 24: 7v, 2v samen (8)
Toer 25: 6v, 2v samen (7)
Toer 26: 5v, 2v samen (6)
Toer 27: 4v, 2v samen (5)

Onderkant
Nu rest alleen het sluiten van de onderkant nog. Vul de tand op met vulling en hecht ergens weer aan. Haak de hele ronde 2 vasten samen. Als het goed is, houd je nog een klein gaatje over. Houd een lang draad over, knip het af en ga door alle lusjes met een naald. De onderkant is nu dicht.

Gratis haakpatroon tand kies haken

Gezichtje
Knip twee zwarte oogjes van vilt en lijm het erop. Knip een zwart draadje voor de mond en lijm dit onder de ogen. Mocht je het knuffeltje aan een klein kind willen geven, gebruik dan veiligheidsoogjes (voor het vullen aanbrengen) en naai het mondje met naald en draad erop.

OPGELET: Voor de teksten, afbeeldingen, patronen en de inhoud van documenten op deze website berust het auteurs- of publicatierecht. Deel gerust de link naar een patroon, maar het kopiëren, dupliceren, reproduceren of verkopen van een patroon is niet toegestaan. Gemaakte creaties aan de hand van de patronen op deze website mogen uiteraard wel gewoon verkocht worden.


Print en deel:

7 reacties

 1. Hallo Wilma,
  Mijn vriend heeft vanmorgen bij een bezoek aan de kaakchirurgie diaconessenhuis te Zeist ook zo’n prachtkies met oogjes gezien, heek origineel. Aangezien ik ook haak en je beschrijving nu heb waag ik me er ook aan. Heel leuk om deze idd binnenkort bij mijn eigen tandarts te showen….

 2. Heel erg bedankt voor het plaatsen van het patroon! Ik ben Office manager in een tandarts praktijk en haken is mijn grote hobby. Ik heb de tand gemaakt en hij staat nu prachtig te pronken op de balie!

  1. Hoi Sjoukje, bedankt voor je leuke berichtje. Super leuk dat je het gemaakt hebt voor op werk, heel toepasselijk! Ik heb er ook een gemaakt voor mijn tandarts die ik (helaas) iets te vaak zag de laatste tijd 😉

 3. Oh ik wil deze graag iets kleiner maken en dan om zo’n gele binnenkant van een verrassingsei. Dan kunnen de kids hem gebruiken om hun tandjes in te bewaren. Wordt wel even puzzelen hoe vrees ik. Ideeën zijn van harte welkom!

 4. Op het liedje van vader Jacob slaapt gij nog.
  Tandjes poetsen, 2x
  Nog niet schoon, 2x
  Nee, nee, nee.
  Tandjes poetsen, 2x
  Zijn ze schoon, 2x
  Ja, ja, ja.
  Nu spoelen.
  Dit doe ik bij de babytandenborstel hoopend dat ik de tand kan haken en erbij kan doen. Misschien een leuke tip voor kraamkado.

 5. Ik zou dit graag voor mijn vader maken. Maar mag ik vragen welk garen je gebruikt hebt? En welke dikte van haaknaald? En hoe groot is de tand dan geworden?
  Alvast bedankt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *